Bijdrage vanuit BREED voor het OD komend nummer: Luctor et emergo

Het vakgebied worstelt met de transitie van analoog naar digitaal. Hoe wordt de digitale handtekening van de te ontvangen stukken geborgd ? Wat doen we eigenlijk met digitale bestanden zoals cd's en dvd's ? Is het einde van de beleidsregel vervanging nabij met ingang van 1 januari 2013 ? Een wijziging van artikel 7 in de Archiefwet 1995 is in de maak. De gemeente Putten heeft de stap gezet om digitaal te gaan werken en er blijkt meer dan een handboek voor nodig te zijn om een papierloze organisatie te realiseren.

De transitie vraagt om een vervolg op de ontwikkeling van het landelijke e-depot, vorig in juni 2010 gepresenteerd. Het lijkt stil, maar is er progressie zo wordt in de wandelgangen vernomen. Het staat zelfs in het bestuursakkoord. En moet het archiefwezen binnen de GEMMA een eigen architectuur ontwikkelen of moeten de schotten tussen DIV en Archief worden weggenomen ? Is een kanaalsturing wenselijk ?  In Rotterdam worden informatieobjecten inzake de WABO na afdoening van het proces al in het e-depot opgenomen en daarmee openbaar voor de burger. En is alle informatie in een DMS en anders pakketten toegankelijk voor elke medewerker. Iedere gemeente heeft daar vaak eigen gedragsregels voor. Tijdens deze transitie weten we eigenlijk ook niet goed meer te bepalen hoeveel DIV-medewerkers nodig zijn. In het analoge tijdperk was 1 op 25 medewerkers een gangbaar kengetal, maar nu ?

 

Gelukkig heeft Digital Display voor een ieder alle wetgeving op het gebied van archief- en informatiebeheer op een rijtje gezet. Een ieder in het vakgebied kent de archiefwet, besluit, regeling, WBP, WOB en de nodige NEN/ISO normen, maar er is veel meer wetgeving die invloed heeft hoe de informatie moet worden geborgd. Dat schept weer enige duidelijkheid bij de worsteling om naar boven te komen en met elkaar  zowel bottom-up als Top-down moet dat gaan lukken en BREED draagt daaraan bij.

Weergaven: 116

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden