Met enige regelmaat worden de highlights uit de discussies toegelicht in het blad Overheidsdocumentatie oftewel het OD. Dit nam voor kort Ton de Looijer voor zijn rekening. Ik heb het stokje overgenomen en de zaken die op BREED in maart aan de orde zijn gekomen als volgt aangeleverd als tekst op 9 april:

De teller op BREED staat op 850 leden op het moment dat ik de bijdrage voor het OD instuur.
 
Aan sommige vraagstukken aan BREED lijkt geen einde te komen zoals de verschillen tussen de ZTC en DSP. Doe daar de goeroe Wouter Keller bij met het Midofficeconcept en de verwarring is compleet.
En hoe passen metadata hierin ? Ook bestaat binnen het vakgebied geen duidelijkheid over de vraag of zaakdata wel of niet bewaard moeten worden. En moeten we vernietigde digitale informatie later nog terug kunnen vinden ?
Hoe de toekomst van DIV eruit zal gaan zien is door de SOD reeds vertaald naar consequenties en principes. Maar waar de DIV na de invoering van de KCC gepositioneerd wordt is onderwerp van discussie. Beweegt DIV zich naar de front-Office of blijft het een BackOffice gebeuren.
Inhoudelijke vragen worden veelvuldig gesteld, bijvoorbeeld hoe de projectadministratie het beste kan worden opgezet of hoe de omzetting van pdf-a moet gebeuren ? Wie kan voorzien een programma van eisen voor een RMA, hoe wordt de digitale handtekening van een ontvangen stuk geborgd en wie weet welke applicatie je moet gebruiken voor beeld en geluid ?
Het vakgebied is in beweging en daar wordt bij de Rijksoverheid nog een schepje bovenop gedaan,
e-versnellen is de leuze ! De e is daar nog niet vervangen door de i van informatie, maar om ons gemakkelijk te maken is er een extra NEN norm op de markt gekomen en worden de metadata van de rijksoverheid uit juni 2009 nog eens herzien. In de praktijk blijkt overheidsinformatie niet altijd zo toegankelijk te zijn voor iedere burger, dan we op grond van informatiewetgeving hadden mogen verwachten.
 
Yvonne Welings,
9 april 2011

Weergaven: 127

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden