De Jeugdwet maakt gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp, nieuwe instellingen gaan daar uitvoering aan geven. Dat betekent dat de overdracht van de dossiers van de Bureaus Jeugdzorg geregeld moet worden.

Het ministerie van VWS bereidt een wijziging van de Jeugdwet voor om de overdracht van oude en lopende dossiers per 2015 in goede banen te leiden. 

Dossieroverdracht

In grote lijnen worden de volgende zaken wettelijk geregeld:

  • Dossiers over maatregelen kinderbescherming en jeugdreclassering worden vervreemd en overgedragen van de Bureaus Jeugdzorg naar de nieuw te vormen gecertificeerde instellingen.
  • Dossiers meldingen van kindermishandeling (AMK) worden vervreemd van Bureaus Jeugdzorg naar de gemeenten, die ze beleggen bij de nieuw te vormen gecombineerde Advies- en Meldpunten Huiselijk geweld en Kindermishandeling (AMHK’s).

 Archieftoezicht 

De gecertificeerde instellingen gelden zelf als archiefzorgdrager en beheerder (zoals dat bij de Bureaus Jeugdzorg het geval is). Dit omdat ze wettelijk taken hebben opgedragen gekregen. Het archieftoezicht berust bij Erfgoedinspectie en niet bij de gemeente. Of de gemeente het archieftoezicht op de AMHK’s houdt, zal afhankelijk zijn van de gekozen constructie (publiek of privaat).

Jeugdhulpinstellingen

Gemeenten kunnen in de voorwaarden van overeenkomsten met de jeugdhulpinstellingen de Archiefwet 1995 van toepassing verklaren. De VNG-modelovereenkomsten jeugdhulp bevatten in artikel 12 een paragraaf over informatie en archivering.

 

Link naar website VNG.

Weergaven: 488

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 6 Juni 2014 op 15.18

@Rene, ik kan alleen maar je gevoel bevestigen, laten we zo veel mogelijk info, die betrouwbaar is en niet leidt tot meer onduidelijkheid met elkaar gaan delen.

Bij de gemeente Helmond moet je eens contcat opnemen met Chris Jacobs. Die hebben een eerste verkenning ICT en architectuur gedaan samen met o.a. gemeente Tilburg.

Reactie van René Lodder op 6 Juni 2014 op 15.05
Dank, ik merk in het veld dat er bij de diverse spelers nog veel onduidelijkheid bestaat over wat nu de bedoeling is t.a.v. de bestaande dossiers en de situatie na 1 januari 2015.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden