Verantwoordelijkheden en rollen in de jeugdzorg m.b.t. AMHK:

Deze week waren er wat vragen over het AMHK. Deze publicatie biedt m.i. wat meer inzicht link

Gemeenten worden verantwoordelijk voor het organiseren van een Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) op bovenlokaal niveau.

In het AMHK worden het huidige Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) geïntegreerd. Het AMHK wordt wettelijk verankerd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Het AMHK voert de volgende taken uit:

• Het fungeren als meldpunt voor gevallen of vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling.

• Het naar aanleiding van een melding van (een vermoeden van) huiselijk geweld of kindermishandeling onderzoeken of daarvan daadwerkelijk sprake is.

•Het beoordelen van de vraag of en zo ja tot welke stappen de melding van (een vermoeden van) huiselijk geweld of kindermishandeling aanleiding geeft.

• Het in kennis stellen van een instantie die passende professionele hulp kan verlenen bij huiselijk geweld of kindermishandeling indien het belang van de betrokkene dan wel de ernst van de situatie waarop een melding betrekking heeft daartoe aanleiding geeft.

• Het in kennis stellen van de politie of de Raad voor de Kinderbescherming van een melding van (een vermoeden van) huiselijk geweld of kindermishandeling, indien het belang van de betrokkene dan wel de ernst van de situatie waarop de melding betrekking heeft daartoe aanleiding geeft;

• Indien het Advies- en Meldpunt een verzoek tot onderzoek bij de Raad voor de Kinderbescherming

doet, het in kennis stellen daarvan van het college van burgemeester en wethouders.

• Het op de hoogte stellen van degene die een melding heeft gedaan, van de stappen die naar aanleiding van de melding zijn ondernomen.

In Midden-Brabant wordt samengewerkt tussen 9 gemeenten om de transitie vorm te geven in het Hart voor Brabant Jeugdzorg, hier zijn ook de gemeenten Heusden en Waalwijk bij aangesloten.

Weergaven: 367

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden