Afgelopen donderdag 7 maart 2013 was er weer een druk bezochte regiobijeenkomst bij het Regionaal Archief Tilburg. Kennisdeling op het vakgebied staat centraal tijdens deze middagen. Het eerste onderwerp was authenticiteit en digitalisering, dat op een onovertroffen wijze werd toegelicht door jurist en informatiespecialist Frans Dondorp.

 

Tijdens het tweede gedeelte van de middag nam Sven Blom ons mee naar de praktijk van zaakgericht werken bij gemeenten. Dat deed hij op een aanstekelijke manier. Zijn stellingen prikkelden bijvoorbeeld of zaakgericht werken oude wijn in nieuwe zakken zou zijn met andere woorden er verandert niets wezenlijk met de introductie van het zaakgericht werken. Daar waren de meningen over verdeeld, feit is wel dat het zaakgericht werken een enorme invloed heeft op een organisatie en dat het zaaksgewijs werken uit vroegere tijden niet tot nauwelijks werd opgemerkt. Bestuurders hadden daar amper aandacht voor en dat lijkt nu geheel anders te zijn. En dat kan voordelig voor je zijn om de noodzaak van je vakgebied op de kaart te zetten.

 

Maar de gedachtegang van Sven, die me het meest prikkelde, was zijn opmerking dat bij gemeenten als ze zaakgericht werken er na 1 jaar soms ‘slechts’ zes processen zijn  ingericht. Zou het niet beter zijn om hier de big bang toe te passen, beter alle processen tegelijkertijd ?

Het gedachtegoed is niet vreemd, bij gemeenten speelde een zelfde discussie met geheel of geleidelijk digitaal werken.

 

Mijn vraag aan BREED leden wil je je ervaring op dit gebied delen ? Geleidelijk zaakgericht werken of toch de big bang ?

 

Weergaven: 601

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik denk dat het grote voordelen biedt om in één keer over te gaan met alle processen uit één groep.

Je ziet bij het herinrichten naar zaakgericht werken dat het niet om slechts 1 applicatie gaat die anders gaat werken, vaak heeft het ook gevolgen voor naastliggende of overlappende applicaties en dus heeft het over het algemeen een gigantische impact voor de medewerkers om hier goed mee om weten te gaan.

Daarnaast heeft het overzetten van alle processen uit een groep een meer verplichtend karakter. Niet alleen voor de medewerkers, maar juist voor de projectteams die zich bezighouden met de implementatie, er wordt beter nagedacht over de totale samenhang en er zal minder snel genoegen genomen worden met "work arounds" als het systeem net niet helemaal doet wat je wil. Daarnaast wordt het er voor de gebruikers niet simpeler op als hij of zij vanuit één aanvraag meerdere processen moet doorlopen waar niet alle processen al zijn overgezet naar de nieuwe zaakgerichte inrichting.

@Jean-Luc, als je zou mogen kiezen waar zou jouw voorkeur naar uitgaan, big bang of geleidelijk ?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden