Weergaven: 2043

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hoi Marianne,

ook de gemeente waar ik nu voor werk neemt binnenkort hierover een beslissing. Ik heb in voorbereiding daarop eens gegoogled op trefwoorden zoals scanservice, grootformaat, bouwtekening. Er zijn diverse aanbieders op de markt. Ervaring ermee heb ik enkel opgedaan met lokale reproservices voor gemeentearchieven waar ik eerder voor werkte. Dat ging dan met name over het terugleveren van een kopie van bouwtekening.
Lokaal heeft als voordeel dat de lijnen letterlijk en figuurlijk kort zijn. De reproservices waar ik mee werkte kwamen tekeningen ophalen op afroep, we hadden prijsafspraken en we hadden gezien dat ze tere tekeningen met zorg (in beschermhoes) door de scanner haalden.

Succes met het zoekwerk en ik ben ook benieuwd naar ervaringen met bv. wabo-scanservice-bedrijven.

Groet, Frieke


Terzijde: Mocht je dit willen gaan doen, adviseer ik je in ieder geval een bezoekje te brengen aan (enkele) bedrijven om te zien hoe ze omgaan met het materiaal dat je aanlevert, wat voor faciliteiten ze hebben en heldere afspraken te maken over wat je verwacht aan kwaliteit en levertijd.
Het lijkt me essentieel om vooraf te bepalen welke kwaliteit je wil hebben. Denk aan formaat, schaal, Q-index, kleur.
Beste Marian,

Enige professionele service bureaus die op uitstekende kwaliteit op voldoende resolutie en in ieder gewenst bestandsformaat kunnen scannen zijn (in willekeurige volgorde):

1. Cintas Katwijk
2. Karmac Lelystad
3. GMS Alblasserdam
4. Microformat Lisse
5. M&R Kampen
6. Aranea Amsterdam
7. Breed Nijmegen

Er zijn er meer, maar dit zijn in ieder geval bedrijven die je technisch en qua capaciteit zeker kunnen bedienen.

in aanvulling op wat Yvonne schreef:
Doorgaans volstaat 200 DPI voor technische tekeningen. Afhankelijk van het soort tekeningen kan kleur een rol spelen, dat is ter beoordeling van de houder.
Voor wat betreft schaal dienen we ons te realiseren dat de tekeningen die doorgaans voor scanning worden aangeboden veelal kopieën betreffen van wisselende kwaliteit waarvan de maatvastheid op voorhand al nooit te garanderen valt. Om die reden is het een goede gewoonte om een liniaal mee te laten scannen of digitaal in te laten monteren op de resolutie van de gescande tekening.

Ik hoop dat je met deze informatie verder kan

Met vriendelijke groet
Leon van Oosterom
Hallo allemaal.
Bedankt voor de informatie. Er zijn kleinere bedrijven die ook groot formaat tekeningen zeggen te kunnen scannen. Maar bij navraag blijkt dit dan alleen zwart/wit te zijn. Ik had zelf al een WABOPlotservice gevonden die ook het scannen kan verzorgen. Ik heb nu genoeg namen van bedrijven bij elkaar en zal er een aantal benaderen.
De eisen die moeten worden gesteld aan het scannen en printen heb ik m.b.v. de handleiding die de provincie Overijssel en de gemeente Deventer hebben opgesteld, verzameld. Het mee laten scannen van een liniaal heb ik daarin niet gelezen. Wij gaan trouwens geen kopieën aanbieden voor scanning, maar de originele inkomende documenten.
groeten,
Marian
@Marian, Leon, De opmerking over schaal riep bij mij ook een vervolgvraag op. Uiteraard ben ik geen expert, maar een archivaris die steeds meer bij dit soort trajecten betrokken raak. De eerste keer was dat toen ik bij de gemeente Tilburg begon in 2001 bij het digitaliseringproject van het bouwarchief (1,1 kilometer). Het issue schaal kwam ook snel aan de orde als wens van wat we de nu de proceseigenaren zouden noemen. Ik heb destijds nog een werkbezoek afgelegd bij de gemeente Hoorn, waar ze bouwdossiers verfilmden en inderdaad de lineaal voor de schaal gebruikten. Al snel kwam in Tilburg het bericht dat Océ als enige in die tijd op schaal zou kunnen scannen. Uiteraard ken ik niet alle ins en outs, maar weet wel dat dit een rol heeft gespeeld. Dit is echt een ervaring uit de oude doos (2001), dus ik vraag me echt af of die lineaal nog in gebruik is ?

Marian v.d Wetering zei:
Hallo allemaal.
Bedankt voor de informatie. Er zijn kleinere bedrijven die ook groot formaat tekeningen zeggen te kunnen scannen. Maar bij navraag blijkt dit dan alleen zwart/wit te zijn. Ik had zelf al een WABOPlotservice gevonden die ook het scannen kan verzorgen. Ik heb nu genoeg namen van bedrijven bij elkaar en zal er een aantal benaderen.
De eisen die moeten worden gesteld aan het scannen en printen heb ik m.b.v. de handleiding die de provincie Overijssel en de gemeente Deventer hebben opgesteld, verzameld. Het mee laten scannen van een liniaal heb ik daarin niet gelezen. Wij gaan trouwens geen kopieën aanbieden voor scanning, maar de originele inkomende documenten.
groeten,
Marian
Yvonne,

Ook in 2001 konden de serieuze service bureau's op schaal scannen en dat is gelukkig nog steeds het geval.

Een liniaal meescannen heeft als voordeel dat schaalfouten door afwijkingstoleranties van scanners en mogelijke verschalingsfouten door digitale postprocessing buiten spel worden gezet, Je hebt immers dan altijd een referentiepunt in de digitale tekening zelf. Het enige dat je hier niet mee kunt ondervangen zijn schaalfouten door krimp- en rek van de originele tekeningen voordat ze gescand werden.

Ook als een groot formaat voor het gemak op DIN A3 wordt afgedrukt is er nog steeeds een referentiepunt waarvandaan gemeten kan worden. Het is dus een nog steeds bruikbaar vangnet voor de gebruikers.

Met vriendelijke groet
Leon
Ik had al iets langs zien komen. Tot dit werkt zullen we toch nog even iets anders moeten hebben. Geen zorgen over documenten die (nog) niet beschikbaar zijn om te gebruiken lijkt me erg makkelijk. Ik ga ervan uit dat het merendeel van de aanvragen voorlopig op papier binnenkomt. Totdat OLO wat gebruiksvriendelijker is tenminste. We zullen dus documenten moeten digitaliseren om ervoor te zorgen dat de aanvragen en aanvullingen digitaal behandeld kunnen worden.
groeten,
Marian

Jan Jacob Breimer zei:
Wellicht een optie..

Introductie Repromodule Omgevingsloket Online
Per 1 oktober 2010 bestaat er naast de behandelmodule van het Omgevingsloket Online, nu ook een Repromodule voor het Omgevingsloket Online. Het initiatief komt van Jan Jacob Breimer (Wabo specialist en bekend op het kennisplein, van onder andere de volledige Wabo inhoudsopgave) en wordt volledig ondersteunt door een erkend groot landelijk operend reprobedrijf. De ontwikkeling op het ict technische vlak is uitbesteed aan Portiva (ervaren in het bouwen van ict portals). De module biedt een hoogwaardige ict ondersteuning, waarbij het printen, plotten, scannen of kopiëren volledig op het OLO of eigen behandelsysteem aansluit. De software zal net als het OLO, werken op een landelijke server, en is 1 op 1 ontwikkeld voor het behandelen van iedere omgevingsvergunning, ontheffing of melding.

"Laten we ons per 1 oktober op de wetgeving concentreren en ons niet zorgen maken of de benodigde prints/plots, scans of kopieën op wel tijd gereed komen".

Aan de module wordt momenteel hard gewerkt, het is een serieuze klus, waarbij samenwerking op alle vakgebieden onmisbaar is. Het is ontzettend belangrijk dat de module gebruiksvriendelijk is, het moet een meerwaarde zijn voor iedere behandelaar, baliemedewerker, coördinator of adviseur. Ook het ministerie van VROM stelt het initiatief zeer op prijs. We zullen iedere gemeente persoonlijk benaderen, we vinden het van belang om mee te denken in ieders organisatie, of je de Repromodule gebruikt als enige plot of scan faciliteit, of als een goede tweede, we moeten samen zorgen voor een goed product.

Met een landelijk operend reprobedrijf kunnen we met behulp van schaalvoordelen, veel voordeliger printen, waarbij alle prints of plots gemiddeld binnen 24 uur kunnen worden geleverd. Hiermee houden we grip op onze behandelingstermijnen en voorkomen we ongewenste situaties, het scheelt ook nog eens flink in de kosten. Een orderstatus is 24 uur per dag te volgen. Investeringen in dure apparatuur, extra werkruimte of medewerkers zijn overbodig. Papieren versies zijn direct digitaal beschikbaar en het is zelfs mogelijk om als bevoegd gezag, afdrukken voor je eigen adviseurs te regelen, zonder er verder naar om te kijken. We zijn er gewoon altijd, dat is denk ik nog wel het belangrijkste voordeel. Volgende week zal naar verwachting ook de website www.rolo.nu volledig raadpleegbaar zijn. Verdere informatie is te verkrijgen via info@rolo.nu. De module biedt voor iedere overheidsinstantie na 1 oktober een oplossing. We houden u graag op de hoogte.

Momenteel wordt er druk gesleuteld en getest met een Friese pilot gemeente. We zoeken echter nog een pilot gemeente, indien hiervoor interesse bestaat kunt u contact opnemen met Dirk Spoor, info@rolo.nu. We hebben al gemerkt dat voor sommige gemeenten de Repromodule nu al onmisbaar is, dan is elkaar helpen toch het beste wat we per 1 oktober kunnen doen?

Met vriendelijke groet,
Jan Jacob Breimer
www.rolo.nu
Goed nieuws en goed initiatief om een repromodule aan te sluiten op het OLO. Vele gemeenten zijn nog niet klaar voor digitale behandeling (ontbrekende hard-/software en nog geen elektronische handtekening) en kiezen er in eerste instantie voor om nog op papier te behandelen. Nu de aanvrager niet meer verplicht is zijn aanvraag in X-voud op papier aan te leveren bij gebruik van de digitale weg, komt die activiteit bij de overheden terecht.

Ik ben heel benieuwd naar het rolo-initiatief, vooral in vergelijking met bestaande repro- en plotservices die ik reeds gevonden heb. Nu bestaat de link nog uit een enkelvoudige info-pagina.

@ Jan Jacob Een paar praktische punten:
- Hopelijk niet via I-Deal of CreditCard betalen, want dat lukt bij gemeenten vaak niet. Wel door middel van 'op rekening' of via een voorschot-constructie.
- Mogelijkheid om ook print/plotwerk buiten de OLO om aan te leveren.
- Transparante, duidelijke werkwijze aangaande vertrouwelijkheid van gegevens en technische specs (1:1 garantie is één van de belangrijkste).

Tot slot een vraag: wat is nodig om een pilot gemeente te kunnen zijn voor rolo?

Groet,
Frieke Hazendonk
Adviseur publieke dienstverlening en Informatiecoördinator a.i.

Even een andere invalshoek waarom niet zelf scannen, tenzij het groot formaat scannen incidenteel is?

 Wij scannen al 3 jaar tot A0 formaat in kleur met een océ kleurenscanner en Kofax Ascent Capture. Op het moment dat je een tekening hebt >a3 formaat scan je deze op de Ocë scanner en voegt de tekening(en) direct toe aan het document. Geen gedoe met bijhouden waar je bijlage(n) naar toe zijn gestuurd etc. en de klant heeft direct het complete document beschikbaar.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden