We hebben bij Het Utrechts Archief momenteel een stagiair voor de bewerking van categorieën Cultuur en Recreatie/Sport uit het archief van Gedeputeerde Staten 1988-1997. Hij moet het vak leren en zou baat hebben bij een flowchart (schema in ‘blokjes-en-pijltjes’) van het proces van fysieke archiefbewerking, om wat meer grip te krijgen op het proces: selectie, dossierbewerking, beschrijving in dossierinventaris, dat soort handelingen. Ik heb al even rondgeneusd, maar niet echt gevonden wat hij nodig heeft. Nou kan ik het zelf gaan maken, maar kennis delen vinden we natuurlijk leuker. :)

Heeft iemand op BREED een voorbeeld dat we hiervoor kunnen gebruiken? Zouden Hiro en ik zeer waarderen, kan hieronder in een reactie of naar: j.vankoutrik@hetutrechtsarchief.nl

Weergaven: 251

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Diverse archiefdiensten hebben handreikingen of leidraden geschreven voor hun deelnemers over het bewerken en aanleveren van geordende papieren archieven. Dit is dan wel geen flowchart of procesbeschrijving, maar kijk je naar de indeling van deze documenten dan zijn er de verschillende stappen en keuzes uit af te leiden. Sommige  archiefdiensten plaatsten hun leidraad op hun website (HCL, NHA, en er zijn er vast nog meer).
Bijgaande leidraad van het Regionaal Archief Nijmegen dateert alweer uit 2012, maar voor de bewerking van papieren archieven goed toepasbaar.

Bijlagen:

Dank je wel, Wilma! Hier gaan we ons voordeel mee doen!

Misschien kun je op deze webpagina ook nuttige info halen!! https://www.westfriesarchief.nl/over-ons/vakhoek/procedures#overdracht 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden