Binnen de gemeente Amstelveen is men bezig met het opnemen (geluidsbestanden) van de raadsvergaderingen. Deze willen we ook archiveren in ons digitale (InProces) archief. Nu is dat archiveren op zich geen punt. Waar ik me echter zorgen om maak, is het duurzaam archiveren van deze bestanden, zodanig dat ze op de langere termijn nog steeds toegankelijk en afluisterbaar zijn. Weet iemand hoe het zit met de open standaard voor geluidsbestanden? Volgens mij is mp3 dat niet...

Weergaven: 566

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Zie eerdere vraagstelling van Marco Klerks en deze publicatie van het NOiV onder deze link
Duurzaam toegankelijke geluidsbestanden is een verhaal apart. Er zijn vele open standaarden voor geluid, afhankelijk van de toepassing die men wil gebruiken.

Ik ben wel benieuwd naar jullie oplossing want veel gemeenten hebben dit soort activiteiten uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven als Notubiz en Company Webcast. Wat is de overweging geweest om het zelf te gaan doen?

Meer info over bestandsformaten:

http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_file_format

http://www.digitalpreservation.gov/formats/fdd/sound_fdd.shtml

Dus: .flac en .ogg (of eventueel andere open source formaten) als ik de links goed bekijk.

Wie heeft er ervaring met het gebruik van die formaten?

Mike, die formaten ken ik niet. Kijk ook eens op DEN.

.ogg is het formaat van Vorbis en zie je in de digitale muziekwereld nog wel eens verschijnen.

Alle formaten die je noemt op DEN zijn volgens mij geen open source formaten. Dus: wat is wijsheid? Het gebruiken van een gecertificeerd formaat (DEN), een open source formaat op "gewoon" het bekendste en meestgebruikte formaat gebruiken. Dus met z'n allen aan de MP3? Oh wacht, dat doen we al...

flac en ogg zijn typisch formaten die veel in gebruik zijn voor muziek opnamen. nadeel van beide formaten vind ik persoonlijk dat heel veel players voorzien moeten worden van extra plugins om flac of ogg af te kunnen spelen. Voordeel van met name flac is dat de kwaliteit uitzonderlijk hoog blijft, ook bij verregaande compressie. Wat dat betreft zou het kwalitatief mijn voorkeur hebben om flac te gebruiken ten opzichte van mp3.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden