Reeds eerder berichten we op BREED over de cloud computing en informatievoorziening (link).

Er is een nieuwe service op dit gebied beschikbaar. Op de Storage Expo in Jaarbeurs Utrecht is de online archiefdienst DM archiefcloud NL gepresenteerd

Deze innovatieve dienst biedt een veilige, schaalbare en kosteneffectieve oplossing voor de duurzame opslag van waardevolle digitale of gedigitaliseerde informatie. Met DM archiefcloud NL als basis kan elke gebruikersorganisatie geheel naar eigen behoefte en specifieke eisen een pakket van producten en diensten samenstellen ten behoeve van de vereiste long term digital preservation. De DM archiefcloud NL diensten worden geleverd in nauwe samenwerking met KPN (data centers en connectiviteit) en Hitachi Data Systems (digitale archiefsystemen).

Eerder ontwikkelde Data Matters met Stadsarchief Amsterdam het e-depot voor de hoofdstad. Tijdens een bijeenkomst bij het Regionaal Archief Tilburg op 14 november zal dit product in relatie tot e-depot/DMS nader worden toegelicht.
 
Meer weten lees bijgevoegde folder en link naar youtube filmpje over de gemeentecloud van KPN.

 

Weergaven: 796

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Yvonne,

Zou je iets meer kunnen vertellen over jullie indrukken en ervaringen naar aanleiding van deze bijeenkomst?

@Joost,

Onze eerste indruk is positief. Er wordt gewerkt aan een koppeling tussen DMS Corsa en het e-depot, maar ook met scope, een archiefbeheersysteem.

Zowel BCT als  Datamatters hebben de demonstraties verzorgd. Ik ga eens vragen of ik die van BCT online mag plaatsen.

Yvonne

@Joost.

De presentatie van onze regio overeenkomst heb ik geUpload bij de hoofdtekst.

Naast Data Matters hebben Mies Langelaar (Rotterdam) en Alex Lony (BCT) een presentatie over het onderwerp gegeven. Boeiende middag.

 

Ik zal een link van deze bijdrage ook nog plaatsen bij de groep Archief2020.

 

Groet,

De cloud is de afgelopen jaren gepresenteerd als DE oplossing voor centrale opslag van digitale gegevens. Maar het afgelopen jaar heeft diverse voorbeelden laten zien van failliete bedrijven en verloren gegevens (bv. notarissen).

Ook leveranciers trekken zonder mededogen de stekker eruit, met een al even voorspelbaar resultaat: weg gegevens. Denk bijvoorbeeld recent aan Hyves. Met die duurzaamheid kan het dus soms flink tegenvallen.

Daarnaast blijft het grote NSA-schandaal ook niet zonder gevolgen. De trend is/wordt dat buitenlandse leveranciers in elk geval weer worden ingeruild voor Nederlandse.

Wees dus ook beducht voor de eventuele risico's van opslag in de cloud. 

Het betreft natuurlijk niet alleen een cloud oplossing, lees de presentaties.

Bij privacy gevoelige informatie is bezorgdheid rondom de cloud een terecht punt. Dat is geen nieuws.  HRM systemen moet je niet in de cloud gaan plaatsen, maar voor openbare informatie ligt dat anders.

De NSA is ook actief bij beveiligde systemen, ik maak me daar geen illusies over.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden