Veel gemeenten zijn nog niet zo ver om bestanden in de cloud te plaatsen. Om het meer precies te zeggen, veel gemeenten denken dat ze nog niet zo ver zijn om bestanden in de cloud te plaatsen. Maar veel gemeenten zijn zonder dat ze het beseffen de cloud al in gerommeld zonder dat daar een bewuste keuze aan ten grondslag lag. Denk bijvoorbeeld aan dropbox van Notubiz, die bij veel gemeenten in gebruik is.

Aan de cloud kleven een aantal bezwaren, informatiebeveiliging en de nog niet ontwikkelde markt van e cloud. Hoe is het met de duurzaamheid gesteld ? Voor de overheid zijn er drie soorten clouds: publieke cloud, overheidscloud en de private cloud. De rijksoverheid heeft al een cloud gekozen, de gesloten rijkscloud. Gemeenten/ VNG zijn  een beetje afwachtend wat nu te doen.  Toch wordt er wel veel van verwacht, ook om het applicatielandschap van gemeenten te standaardiseren en beter gegevens uit te kunnen wisselen.  En de cloud is veel goedkoper dan de traditionele opslag/ storage en biedt veel meer mogelijkheden om plaats- en tijdonafhankelijk te werken.

Maar of er nu een gesloten gemeentecloud komt, is niet bekend.  Hoe het ook verder gaat, cloud computing  gaat zeker gevolgen hebben voor de informatievoorziening.

 

Heb jij al ervaring/kennis op dit gebied , wil je dat via BREED delen ?

Link naar youtube

Link naar publicatie VNG slim samenwerken aan ICT

Weergaven: 1201

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Zie ook dit bericht in computable.

Datacentra en de cloud (link)

Volgens mij staat de cloud bij menige DIV- of archiefafdeling nog op het lijstje "Ja, daar moeten we nog iets mee".

 

Mijn ervaring is dat je als DIV'er, archiefinspecteur of zelfs als ICT'er meestal geconfronteerd wordt met de cloud. Ze werken er dan al een jaar of twee mee. Hoezo moesten ze jou daarbij betrekken? Welnee, de leverancier heeft alles al netjes geregeld. (Of nog moeilijker om te pareren: de "website" is van ministerie X, dus het zal wel geregeld zijn.)

 

Tja, als er al een jaar of twee mee gewerkt wordt, kun je dan nog iets doen? Ik bedoel, wil de desbetreffende afdeling meewerken? Wil men NU aan de slag of willen zij het nog even op het lijstje "Ja, daar moeten we nog iets mee" zetten?

 

Ach, over een tijdje een export draaien van de cloud-oplossing en die dan inlezen in het DMS. Zoiets moet kunnen, toch?

@Marco, in mijn  optiek is het geen vraag om tegen of voor de cloud te zijn. Het is een realiteit, maar hoe ga je ermee om ? Ik merk in mijn omgeving dat visievorming langzaam op gang komt vandaar de vraag op BREED, ik ben vooral benieuwd naar de ICT architectuur en beveiliging.

Gemeente Stein hefet een private cloud link

@Yvonne en Marco,

Samen met de concerncontroller ben ik ook bezig om inzicht te krijgen in consequenties van "cloudoplossingen".

Welke risico's loop je nu eigenlijk bij al die varianten van cloudoplossingen, Urk zal die wel in beeld hebben, maar is of zijn daar wat meer generieke info's over??

Misschien kan Urk, Veere of Stein, de risico gegevens delen??

Ik maak wel eens het verschil tussen papieren zekerheid en praktische zekerheid.

Onlangs ging een datacentre failliet en dan gaat niet alles vlekkeloos.

Eignaarsschap, huur, etc zijn in het "recht" toch soms rare fenomen.

Ik hoop dat meer en met name "deskundigen" (ik ben dat onvoldoende) hier iets over kunnen zeggen.

 

 

 

@Henk, bij het afsluiten van contracten is het altijd van belang om afspraken te maken over de broncode en mogelijk faillissement.

Yvonne, mee eens er is veel te beschrijven als zijnde "afspraken" maar er is ook veel te "checken".

Dit is een eerste doc. die wat inzicht geeft.

@Henk, zou dit document kunnen helpen bij het beschrijven?

 

Bijlagen:

@Mart, dank !!!!!

@Mart, net diagonaal gelezen en al vast dank!! Ik zal er volgende week eens voor gaan zitten. Stuk geeft in ieder geval meer inzicht voor mij.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden