Hallo collega's,

Onlangs heb ik een vraag gesteld over het WKBP-register maar nu gaat mijn vraag over het kiesregister. Voor een voor-onderzoek e-Depot moet ik uitzoeken wat er mogelijk digitaal overgedragen moet worden aan het e-Depot.

Volgens de selectielijst 2020 is het kiesregister en te bewaren iets. Navraag bij het team Publiekszaken leverde mij het volgende antwoord op:

Het kiesregister bevat alle kiesgerechtigden voor een verkiezing. Dit register wordt digitaal aangeleverd aan de producent die op basis van dit register stempassen produceert. Na de verkiezing wordt het digitale bestand verwijderd. Met het desbetreffende bedrijf is een verwerkersovereenkomst gesloten.

In het register van verwerkingen in het kader van de AVG komen diverse verwerkingen voor die verband houden met de verkiezingen. Kiesregister wordt als zodanig niet benoemd.

 

Bij mijn weten hoeven wij het kiesregister niet te archiveren. Alle documenten die betrekking hebben op de verkiezingen zoals PV. stembiljetten, ingenomen stempassen en negatief kiesregister worden na 3 maanden na installatie vernietigd.

Altijd interessant als de afdeling aangeeft dat iets niet bewaard hoeft te worden. In dit geval kan ik mij daarbij ergens wel iets bij voorstellen. De grondslag is art D1 uit de Kieswet: Burgemeester en wethouders registreren de kiesgerechtigdheid van de ingezetenen van de gemeente.

Ik kan daarna niet vinden dat het register ook daadwerkelijk bewaard moet blijven. Zijn er gemeenten die het kiesregister wel archiveren? Ik ben erg benieuwd naar de handelingen en werkwijze.

Gegroet Jan-Jaap

Weergaven: 231

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Jan-Jaap,

ik vermoed dat niet klopt inderdaad. Ik heb het op de updatelijst voor de selectielijst gezet. Bij een volgende update gaan we het uitzoeken tot in detail.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden