het gaat om deze: "3.Onze minister kan in bijzondere gevallen een subsidie verstrekken voor de kosten van het beheer van de in de gemeentelijke archiefbewaarplaats berustende archiefbescheiden, indien de aard of de omvang van de archiefbescheiden naar zijn oordeel daartoe aanleiding geeft."

Wat zijn bijzondere omstandigheden?
Zou het een optie zijn om vanuit gemeenteland de VNG te vragen een verzoek in te dienen? Doel hiervan zou kunnen zijn: papieren archieven afsluiten en overdragen zodat gemeenten helder de keuze kunnen maken voor digitaal werken.
De archiefbescheiden berusten nog niet echt in de archiefbewaarplaats, maar zijn wel bedoeld om daar terecht te komen. De hybride situatie van nu zorgt voor incomplete papieren dossiers en onvolledig digitaal materiaal. Hoe langer dit duurt hoe minder gewenst dit is, denk ik.

Weergaven: 383

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik geloof dat "achterstallig onderhoud" niet echt kwalificeert als een "bijzondere omstandigheid" die een soort beloning verdient.

dat is niet wat ik bedoel. Het is meer het idee het voorkomen van verdere chaos als gevolg van de hybride situatie. Laten we snel afscheid nemen van papier/hybride en dat materiaal brengen in de archiefbewaarplaats.
Een subsidie of potje zou het proces naar volledig digitaal en eind aan papier/digitale chaos kunnen versnellen. Dat is een gedachte.

Het is wat makkelijk om het te hebben over belonen voor achterstallig onderhoud. Is het niet zo dat veel organisaties worstelen met de omslag, een gebrek aan tijd en middelen om beide nu goed te doen? Derhalve gebeurt allebei nu half.
Dit is minder wenselijk met oog op bedrijfsvoering -digitale ondersteuning kan beter- en ik denk ook met het oog op het materiaal dat in later stadium overgebracht zal gaan worden.

O, dat het onwenselijk is en zo, ben ik helemaal met je eens.

Maar waarom zou het rijk dit moeten betalen voor de lokale overheden? 

Daarbij vraag ik me sterk af of gebrek aan tijd en middelen wel de belangrijkste oorzaak is. Volgens mij ligt het meer aan gebrek aan deskundigheid en besluitvaardigheid en dat los je - ben ik bang - niet op met potjes voor de wegwerking van achterstanden.

Ingmar, bij wie is er een gebrek aan deskundigheid en bij wie aan besluitvaardigheid?

In het veld zijn -naar mijn idee- de nodige mensen actief die van aanpakken weten. Een groot deel van hen acht ik in staat invulling te geven aan digitalisering, maar zij komen hier onvoldoende aan toe. Daardoor zijn ze onvoldoende in staat de besluitvorming te ondersteunen en richting mede te bepalen.
Een zekere rust zou gecreerd kunnen worden waarna en waardoor zij toekomen aan wat binnen de gehele overheid zo belangrijk wordt geacht: de digitale, dienstverlenende overheid met een op orde zijnde informatiehuishouding.

En waarom niet met een potje voor 'bijzondere gevallen', waarbij archiefbescheiden in archiefbewaarplaatsen wat ruim wordt geinterpreteerd (als zijnde te verwachten kosten voor beheer van ... en voorkomen van beheer van onvolledige archiefbescheiden)?

@Jack, originele gedachtegang. Je zou de vraag eens bij de archiefcommissie van de VNG neer moeten leggen. De hybride situatie baart mij ook zorgen.

De minister heeft vorig jaar 9 miljoen ter beschikking gesteld, wellicht kan dat extra budget ook voor gemeenten benut worden.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden