Data, waar wordt het beheer van data in de organisatie belegd?

De studiemiddag van VNG realisatie, die op dinsdag 29 oktober bij de gemeente 's-Hertogenbosch, werd gehouden was zeer interessant. De organisatie was in handen van VNG Realisatie, dergelijke kennisuitwisselingen smaken naar meer. Er was veel belangstelling vanuit het veld.

De gemeente 's-Hertogenbosch trapte af met Niels Schelstraete over de wijze van de inrichting van het kwaliteitssysteem. Daarna volgenden de gemeenten Tilburg en Utrecht en tot slot het RDDI  die een onderzoek heeft gedaan naar een kwaliteitssysteem. Mijn indruk was, ik kan me vergissen, dat over het algemeen gemeenten meer stappen hebben gezet dan het Rijk, al blijven gemeenten net als het Rijk sterk afhankelijk van leveranciers. Zo wordt er landelijk veel over DUTO gesproken, maar de meerderheid van applicaties voldoet niet aan deze norm. 

Met name de presentatie van 's-Hertogenbosch vond ik interessant, vooral hun opvatting dat ze echt invulling geven aan ongeacht de vorm. Ook foto's horen bij kwaliteitscontroles, maar de laatste jaren ook data. Ik kende tot nu toe niet veel gemeenten, dit soort stappen zetten. Vaak zijn documenten en data binnen een organisatie gescheiden werelden. Maar zoals het medewerker van het RDDI terecht opmerkte, over twee jaar organiseren we dit soort bijeenkomsten over AI (wel laat lijkt me). De uitgangspunten bij 's-Hertogenbosch zijn:

- Duurzaam informatiebeheer, inclusief tijdig vernietigen

- Transparant informatiebeheer

- Efficiënt informatiebeheer, zo overweegt deze gemeente het zaaksysteem te vervangen door een platform dienstverlening. 

Heb jij als gemeente ook al stappen gezet richting databeheer, inclusief vernietigen, laat het ons weten. Samen weten we meer. 

Relevante blogs:

Hoe bewaar je data in de toekomst? - BREED - over de grenzen van in...

Criteria selectie van data - BREED - over de grenzen van informatie...

Wordt het niet eens tijd om data-eigendom wettelijk te gaan regelen...

Nieuwe functie: Chief Data Officer - BREED - over de grenzen van in...

Weergaven: 165

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Yvonne, je zegt: "Ik kende tot nu toe niet veel gemeenten, dit soort stappen zetten. Vaak zijn documenten en data binnen een organisatie gescheiden werelden."

[open deur]Niet zo behulpzaam dat de nieuwe Archiefwet het alleen over documenten heeft.[/open deur]

Inhoudelijk deel ik je observatie minder. Ik heb afgelopen jaren met heel wat gemeenten (en andere overheidsorganisaties) contact gehad over dit onderwerp. Het leeft juist enorm, is mijn ervaring. Ik herinner me ook dat het symposium "informatiebeheer in een wereld van data" vorig jaar al binnen een paar dagen was uitverkocht. Dat voorzag echt in een behoefte.
Zou fijn zijn als partijen als VNG Realisatie, VNG Archiefcommissie en KIA daar nog meer op in zouden spelen wat betreft instrumentarium en kennisdeling. In de huidige evaluatie van de gemeentelijke selectielijst zou hier bijvoorbeeld veel meer aandacht voor mogen zijn i.m.h.o.

Dank voor je reactie. 

Idd, vervelend dat die Archiefwet20xx zich beperkt tot het begrip documenten en goed om te horen dat er meer gemeenten zo actief zijn. Mijn observatie komt ook voort dat ii merkte afgelopen jaren vaak niet werd (h)erkend dat er met algoritmes wordt gewerkt en dat over vernietiging van data toch best moeilijk wordt gedaan. A

De gemeente Utrecht was er gisteren ook om te vertellen over het kwaliteitssysteem, ook mooi om die ervaringen te horen. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden