In ons vakgebied krijgen we steeds meer nieuwe functies met Engelstalige namen zoals de privacy officer en security officer. Gisterenavond tijdens de masterclass over big data bij JADS hoorde ik er weer een voorbij komen: de chief data officer.

Organisaties krijgen steeds meer de beschikking over data. Data zijn de olie van de maatschappij. Bij gemeenten kan je hierbij denken aan data over verkeer en veiligheid. Bij waterschappen kennen we bijvoorbeeld allerlei datasets over het meten van waterkwaliteit. Op grond van de juiste big data kan je beleid maken en voorspellingen doen. Wat dan vooral belangrijk is dat de kwaliteit van die data goed is. Regelmatig schonen bijvoorbeeld en accuraat houden, kwaliteitszorg dus.

 

En dan nu weer zo'n nieuwe functie. Wie kent al een aangestelde Chief Data Officer bij een gemeente of waterschap? Chief data officers worden onmisbaar als je de vakliteratuur mag geloven. En dan is er natuurlijk de vraag: Wie is eigenaar van die data wanneer er in een keten wordt samengewerkt?

Een nieuwe uitdaging voor ons vak ?

Weergaven: 289

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden