Veel gemeenten zijn nog niet zo ver om bestanden in de cloud te plaatsen. Om het meer precies te zeggen, veel gemeenten denken dat ze nog niet zo ver zijn om bestanden in de cloud te plaatsen. Maar veel gemeenten zijn zonder dat ze het beseffen de cloud al in gerommeld zonder dat daar een bewuste keuze aan ten grondslag lag. Denk bijvoorbeeld aan dropbox van Notubiz, die bij veel gemeenten in gebruik is.

Aan de cloud kleven een aantal bezwaren, informatiebeveiliging en de nog niet ontwikkelde markt van e cloud. Hoe is het met de duurzaamheid gesteld ? Voor de overheid zijn er drie soorten clouds: publieke cloud, overheidscloud en de private cloud. De rijksoverheid heeft al een cloud gekozen, de gesloten rijkscloud. Gemeenten/ VNG zijn  een beetje afwachtend wat nu te doen.  Toch wordt er wel veel van verwacht, ook om het applicatielandschap van gemeenten te standaardiseren en beter gegevens uit te kunnen wisselen.  En de cloud is veel goedkoper dan de traditionele opslag/ storage en biedt veel meer mogelijkheden om plaats- en tijdonafhankelijk te werken.

Maar of er nu een gesloten gemeentecloud komt, is niet bekend.  Hoe het ook verder gaat, cloud computing  gaat zeker gevolgen hebben voor de informatievoorziening.

 

Heb jij al ervaring/kennis op dit gebied , wil je dat via BREED delen ?

Link naar youtube

Link naar publicatie VNG slim samenwerken aan ICT

Weergaven: 1201

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Nog wat leestips

Publieke cloud is niet voor alles geschikt link

Verandermanagement, architectuur en cloud horen bij elkaar link

Manifesto Overheidscloud link

Persbericht over Oracle en de cloud link

VNG en King schreven een 20 pagina's tellend boekje: Cloud computing en Shared Servicecentra

diverse overheden zijn ook actief op een platform als Pleio. Benieuwd hoe en wat daar geregeld is.

In/op de eDocmanager staat een ruime samenvatting van een scriptie rondom GovUnited/Alfresco omgeving. Veel gemeenten hebben een account. Leerzaam, denk ik

Gemeente Utrecht besteedt U-cloud aan link

Europese cloud komt er niet (link).

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden