Als ik documenten van het werk in mijn tas stop en mee naar huis neem, heb ik dan documenten vervreemd? (Hoe strafbaar is dat?)

 

Als ik digitale documenten op een USB-stick opsla en ik neem die mee naar huis, heb ik dan die documenten vervreemd?

 

Als ik documenten in mijn tas stop, dan naar de VS vlieg en de documenten daar opberg in een bankkluisje, heb ik dan documenten het land uit gesmokkeld?

 

Als ik documenten opsla in mijn (persoonlijke) Dropbox, heb ik dan de documenten het land uit gesmokkeld?

 

Ik gebruik regelmatig Dropbox, ook voor mijn werk, dus...

 

 

 

Weergaven: 408

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Alles wat je buiten de beheeromgeving en beheerregime van de zorgdragende organisatie plaatst brengt extra veiligheidsrisico's met zich mee.  Los welke "tijdelijke" locatie(s) dit dan betreft. Van vervreemding is alleen sprake wanneer bij eigendomsoverdracht. Tijdelijke verplaatsing om bijvoorbeeld op die locatie je functionele werk te doen is geen vervreemdingshandeling. Anders doe je aan ontvreemding/diefstal, en dat lijkt mij strafbaar. Maar dat is denk ik niet wat jij bedoeld.

Weet niet of het begrip "smokkelen" een houdbare term is in het wereldwijd web behoudens bij totalitaire regimes. Nu plaatsen somigge organisaties ook analoge archieven voor opslag in het buitenland, als het maar goed geregeld is.

Wanneer jouw persoonlijke dropbox binnen het beheerregie van de zordrager valt waardoor de wettelijke verplichtingen zijn geborgd lijkt mij er niet veel aan de hand. De vraag is dus of dat zo is.

Ontvreemding, dat bedoel ik. :-)

... niet vervreemding. :)

Kun je in het digitale geval wel spreken van ontvreemding? Volgens mij impliceert ontvreemding het weghalen van iets. Als je een document op een usb-stick of dropbox zet, haal je het (in de meeste gevallen) niet weg uit zijn oorspronkelijke omgeving. Misschien kun je het eerder (ongewenste) vermenigvuldiging van het document noemen.

Nieuwe werkwijzen vragen om andere manieren van werken, HNW. Anytime, anyplace, anywhere. Zolang werkgevers niet voorzien in faciliteiten, zul je je moeten behelpen met dit soort ongewenste methodes.

In het kader van de informatiebeveiliging is het natuurlijk sterk af te raden.

@Jean-Luc, wat wel nieuw is in de afgelopen pakweg 10 jaren is het feit dat je werk 24 uur lijkt door te gaan. Daar passen andere faciliteiten bij. Je hebt nu toch b.v. toegang tot de e-mail van je werk, vroeger niet.

Vroeger was je gewoon vrij als je vrij was.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden