Bij de gemeente Zevenaar proberen we al een aantal jaren zaakgericht te werken, dit gaat natuurlijk niet altijd zonder slag of stoot en ook hebben wij binnen ons team DIV regelmatig discussies over wat nu precies bij een zaak hoort en wanneer je een zaak kunt beëindigen.

Zo hebben we nu de discussie over een aanvraag parkeervergunning, daar wordt dan wel of niet een vergunning voor verleend, dit voeg je dan toe aan de bestaande zaak, je krijgt evt nog een wijziging van bv. een nieuw kenteken, dit voeg je dan ook toe aan de bestaande zaak, vervolgens krijg je een beëindiging van de vergunning, wordt dit dan een nieuwe zaak, met een relatie naar de bestaande zaak, of voeg je deze beëindiging toe aan de bestaande zaak, zodat deze zaak afgesloten kan worden?

Ik ben benieuwd hoe andere organisaties hier mee omgaan, dit gaat natuurlijk niet alleen over parkeervergunningen maar in het algemeen wanneer je een zaak kunt afsluiten

Weergaven: 357

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Bert,

Hier zou je eigenlijk gebruik moeten maken van objecten als aanvulling op zaken. De vergunning is een object dat door middel van verschillende zaken wordt gemuteerd.
Vergelijk het met een bekende objectregistratie die de gemeente bijhoudt: de burgerlijke stand. Met de zaak ‘geboorteaangifte’ ontstaat het object Pietje Puk. Met een zaak ‘huwelijk’ vindt er een mutatie plaats van de eigenschap burgerlijke staat en met de zaak ‘aangifte overlijden’ wordt het object beëindigd (voorzien van een ‘einddatum’).
Het zelfde geldt voor de vergunning. Verschillende zaken initiëren, muteren en beëindigen het object parkeervergunning van inwoner X voor auto Y. Dit zijn aparte zaken, want zowel de aanvraag, de kentekenwijziging en het beëindigen van de vergunning zijn aparte aanvraag momenten, die worden beoordeeld en een eigen resultaat opleveren. Wanneer je tot het resultaat bent gekomen, sluit je de zaak af.
Het simpelweg verlopen van de vergunning is geen zaak, omdat daar geen apart aanvraag- of beoordelingsproces aan is verbonden, dat tot een resultaat leidt. De einddatum is een eigenschap van het object vergunning dat al bij de afgifte is vastgelegd.
Het object vormt de relatie tussen deze zaken en daarom zou het handmatig leggen van relaties niet meer nodig hoeven zijn.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden