Om bij te blijven in het vakgebied lees ik diverse vakbladen zoals het Overheidsdocumentatie (OD ) en het Archievenblad. Sinds de introductie van BREED en archief 2.0 lijken deze bladen steeds meer achterhaald nieuws te brengen. Neem het ontvangen OD van vandaag, het  artikel van Geert-Jan van Bussel over NEN-normen is zeer levenswaardig, maar dan baseline informatiehuishouding, KPI, veranderd archieftoezicht, onderwerpen die in een veel en eerder stadium via BREED aan de orde zijn gesteld. Dan staan er ook nog onjuistheden in, de niet getuigen van enige kennis van de Archiefwet, een archiefinspecteur zou toezicht op het beheer van niet-overgebrachte  archieven ?

Ik neem aan dat redactie met het volgend nummer met een rectificatie komt ?

Er wordt wat aangestipt, maar dan wil je in feite je kennis echt gaan verdiepen en dan blijft een en ander steken in  oppervlakkigheid.

Het archievenblad lijkt steeds meer een in memoriamblad te worden. Bert Wennekes is overleden, evenals Arthus Mietes en Jan Kompagnie. Dit soort informatie wil ik graag vernemen, omdat ik met alle personen heb samengewerkt. Maar is dat de enige functie van een Archievenblad, wil ik weten ook nog weten van een nog levend persoon hoe iemands jeugd is geweest en welke wijn hij of zij drinkt.

Primair wil ik geïnformeerd worden over het vakgebied over het gehele records continuüm. Met het OD wil ik het een jaartje aanzien of daar nog diepgang in komt, het abonnement van het archievenblad heb ik na 30 jaar abonnee te zijn geweest opgezegd.

En is er een blad dat me aanspreekt, ja ik was fan van Proces en Document, nu nog een abonnement van Ingovernment op zien te scharrelen.

 

 

Weergaven: 512

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Archiefwet 1995 artikel 32 lid 2:

Ten aanzien van het beheer van de archiefbescheiden van de gemeentelijke organen, voorzover deze archiefbescheiden niet zijn overgebracht naar een archiefbewaarplaats, is, onder de bevelen van burgemeester en wethouders, met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze wet belast de gemeentearchivaris. Met betrekking tot dit toezicht stelt de gemeenteraad een verordening vast, welke aan gedeputeerde staten wordt medegedeeld.

Lees ik hier dat de gemeentelijke inspecteur toezicht uitoefent op het beheer van niet-overgebrachte archiefbescheiden? Ik weet wel, er staat gemeentearchivaris, maar noemen wij degene die dat toezicht uitoefent niet de gemeentelijke archiefinspecteur?

Archiefwet 1995 Artikel 33 lid 1

Overeenkomstig een door provinciale staten vast te stellen verordening oefenen gedeputeerde staten toezicht uit op de aan burgemeester en wethouders in artikel 30, eerste lid, opgedragen zorg voor de archiefbescheiden. Zij bedienen zich daartoe van de in artikel 28 genoemde provinciale inspecteur.

Lees ik hier dat de provinciale inspecteurs toezicht uitoefen op de zorg voor de archiefbescheiden?


Overigens heb ik OD niet gelezen, dat doe ik al jaren niet meer ... (en als ik terecht gewezen moet worden omdat ik iets niet begrepen, graag, dit form is tenslotte bedoeld voor kennisdeling en ik hoop er wat van op te steken)

Strakke actie, Yvonne, dat je het abonnement op het Archievenblad hebt opgezegd. Zie ook de verschillende discussies op Archief 2.0 daarover:

Het Archievenblad.. Errug 1.0 (9 februari 2008)

- Go digital! (9 mei 2010)

- Hoe digitaal moet het Archievenblad zijn? (7 juni 2010)

Helaas blijft de discussie steeds beperkt tot grofweg dezelfde personen en dezelfde argumenten. Even zo geldt dit voor iets als de Archiefalmanak.

Naar aanleiding van een paar ideeën voor artikelen heb ik de laatste keer trouwens niet eens meer een reactie gekregen. Gelukkig ben je tegenwoordig niet meer afhankelijk van dit soort vakbladen, om artikelen te kunnen publiceren en te kunnen lezen...

@Aike, Lees ik hier dat de gemeentelijke inspecteur toezicht uitoefent op het beheer van niet-overgebrachte archiefbescheiden? Ik weet wel, er staat gemeentearchivaris, maar noemen wij degene die dat toezicht uitoefent niet de gemeentelijke archiefinspecteur?

Antwoord, dat is de gemeentearchivaris, maar laat zich vaak bijstaan door een gemeentelijk inspecteur. Vooral bij kleine diensten verricht de gemeentearchivaris deze werkzaamheden zelf.

@Christian, dank voor je reactie. Zelf heb ik wel behoefte aan achtergrondinformatie op het vakgebied. De bijdrage van Geert-Jan van Bussel is daar een goed voorbeeld van. Dat hoeft voor mij niet analoog. Daarom blijf ik nog wel lid van het OD, want die bieden nog in tegenstelling tot het Archievenblad digitale toegang tot achtergrondinformatie.

Verschillende medewerkers van diverse gemeenten geven aan mij veelal hetzelfde signaal af. Interessant onderwerp, maar dan wil je meer verdieping en dan blijft het steken. Ik hoop in ieder geval een signaal te hebben afgegeven, ook in de hoop dat redacties meer gaan kijken naar behoefte in het veld.

 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden