Beste vakgenoten,

De vernietigingstermijn van WOO-verzoeken is 5 jaar, websites moeten blijvend bewaard worden. Het wordt verplicht om antwoorden op WOO-verzoeken te gaan publiceren. Zou dat dan betekenen dat het blijvend bewaard wordt via websitearchivering? Ik ben benieuwd naar jullie gedachtes hierover.

Met vriendelijke groet,

Robin Poppe

Weergaven: 337

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik wil graag iets aan deze vraag toevoegen: heeft iemand de archiefbeheer-eisen t.a.v. het publicatie-platform voor actieve openbaarmaking op een rijtje? Ook hier kan je denken aan websitearchivering, maar dan kom je dus op dezelfde vraag uit als Robin Poppe. 

Het kan niet anders dat meerdere overheidsorganisaties deze vraag stellen. 

Wob/Woo verzoeken

Wob/Woo verzoeken behoren tot een van de elf informatiecategorieën binnen de wetgeving van de Wet open overheid (Woo). Dit verzoek moet actief en geanonimiseerd worden gepubliceerd.

Woo verzoeken behoren tot de eerste range van documenten, die actief moeten worden gepubliceerd. Hoewel de Koninklijke besluiten nog niet zijn vastgesteld, geeft de kamerbrief van juli 2022 daar wel duidelijkheid over:

 

Na consultatie van betrokken bestuursorganen is in de stuurgroep besloten om de volgende informatiecategorieën als eerste in het implementatietraject ter hand te nemen:

  • bereikbaarheidsgegevens van het bestuursorgaan en wijze waarop een verzoek om informatie kan worden ingediend (Artikel 3.3, eerste lid, onderdeel e, van de Woo);
  • vergaderstukken van vertegenwoordigende lichamen van decentrale overheden (Artikel 3.3, tweede lid, onderdeel c, van de Woo);
  • convenanten (Artikel 3.3, tweede lid, onderdeel f, van de Woo);
  • Woo-verzoeken, inclusief de schriftelijke beslissingen op die verzoeken en de daarbij verstrekte informatie (Artikel 3.3, tweede lid, onderdeel i, van de Woo).

 

Het is dus waarschijnlijk dat de Woo-verzoeken als eerste worden gepubliceerd.

Wat zegt de selectielijst?

Met de nieuwe gemeentelijke Selectielijst2020 zijn ook de bewaartermijnen  van de WOB-verzoeken aangepast. Aangezien de selectielijst niet met terugwerkende kracht is ingevoerd, zijn er verschillende bewaartermijnen geldig voor Wob-verzoeken, voor alle duidelijkheid alle termijnen even op een rijtje:

Wob verzoeken

Voor 1-01-2017

verstrekt

2.6

1

Voor 1-01-2017

niet verstrekt

2.6

1

Na 01-01-2017

verstrekt

6.1.3

1

Na 01-01-2017

niet verstrekt

6.2

1

Na 01-01-2020

verstrekt

6.1

5

Na 01-01-2020

niet verstrekt

6.2

1

Een informatieverzoek 6.1.3 is verwijderd, dat wordt als  een Wob-verzoek beschouwd.

Onduidelijkheid selectielijst

De onduidelijkheid in de selectielijst vormt de passage dat wanneer een document eenmaal is gepubliceerd, die permanent moet worden bewaard. Het gepubliceerde exemplaar is geanonimiseerd, het authentieke exemplaar bevat wel persoonsnamen.

Wat zegt de Woo zelf?

Artikel 4.1a. Borgen behoud documenten

Het bestuursorgaan waarborgt het behoud van de documenten waarop een door hem ontvangen verzoek betrekking heeft.

wetten.nl - Regeling - Wet open overheid - BWBR0045754

In mijn optiek moet hier een een duidelijk antwoord op komen, dat geldt overigens ook voor de bewaartermijnen MS365. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden