Zijn fysieke gemeentehuizen voor iedere gemeente nog wel nodig ?

In Binnenlands Bestuur is een artikel gepubliceerd over de digitale dienstverlening van de gemeente Hollands Kroon.  Het paspoort wordt bijvoorbeeld gewoon thuis bezorgd, de geboorteaangifte kan digitaal. Dat loopt zo voorspoedig dat besloten is om de gemeenteloketten met ingang van januari 2019 te sluiten.

Wellicht is de sluiting van een fysiek gemeenteloket een opmaat om nog meer samen met andere gemeenten de dienstverlening in te richten. Feitelijk is het niet meer relevant vanuit welke gemeente het paspoort wordt verstuurd, of dat nu Groningen of Maastricht is. Het fysieke contact met de burger op de weinig  momenten dat er fysiek contact is zoals voor een paspoort is verdwenen.  Je ziet deze ontwikkeling ook bij de bedrijfsvoering organisaties van verschillende gemeenten.

De omgekeerde beweging zie je ook, juist meer loketten openen om het contact met de burger te bevorderen. En dan is er al een gemeente, die een robot in het gemeentehuis heeft gezet.

Weergaven: 297

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het is ook mogelijk een artificial intelligence loket te openen welke gebruik maakt van technieken als IBM's Watson. Door een toegang tot de gemeentelijke data kan dit systeem vragen beantwoorden gesteld per tekstbericht maar ook per spraak via bijvoorbeeld skype in verschillende talen. Veel is al mogelijk maar wordt nog nauwelijks toegepast.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden