Workshop Persistent identifiers 10 april 2017 Gelders Archief

In deze instapworkshopstaat de toepassing van persistent identifiers centraal. Persistent identifiers zijn een middel in de strijd tegen linkrot: het fenomeen dat objecten in uw digitale collectie niet meer goed vindbaar zijn nadat de oorspronkelijke webadressen veranderd zijn. De verwijzingen die van externe websites en aggregatoren als Europeana naar uw collectie gaan, lopen dan dood. In deze workshop staat het duurzaam vindbaar en toegankelijk maken van de digitale collectie (en de website) van uw organisatie centraal. U leert hoe u persistent identifiers (PID’s) toepast en welk type identifiers voor uw instelling geschikt is.

De workshop wordt geleid door Remco van Veenendaal (Nationaal Archief, projectleider Persistent identifiers bij het Netwerk Digitaal Erfgoed) in samenwerking met SIMIN  (sectie Informatieverzorging van de Museumvereniging).

Meer over PID’s

Een persistent identifier is een unieke identificatiecode van een digitaal object die op een afgesproken plaats wordt geregistreerd. Hij zorgt ervoor dat de verwijzing naar het digitale object altijd blijft werken, ook al verandert het webadres of de bewaarlocatie ervan. Lees meer over persistent identifiers.

Doelgroep

Professionals uit alle erfgoedsectoren (archief, cultuur, bibliotheken, musea, wetenschap) die interesse hebben in persistent identifiers en het duurzaam toegankelijk houden van hun collecties. Het betreft een instapworkshop. Voorkennis is niet vereist.

Om actief te kunnen deelnemen aan het ‘hands on’-gedeelte van de workshop is het handig als u een laptop of tablet mee kunt nemen.

Programma en locatie

9.30 uur: Inloop

10:00 uur: Introductie

10:30 uur: Kennisdeel – Het hoe, wat en waarom van persistent identifiers

11:30 uur: Hands-on – Samen aan de slag met persistent identifiers

12:30 uur: Afsluiting + broodjesbuffet

Aanmelden en locatie

Deelname is kosteloos na online aanmelding via het formulier onderaan deze pagina. Eventuele dieetwensen voor de lunch kunt u vermelden in het vakje ‘Overig’. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via info@ncdd.nl.

De workshop vindt plaats bij het Gelders Archief in Arnhem.

Middagworkshop

Aansluitend aan de workshop ‘Persistent identifiers’ vindt van 13.30 uur tot 16.30 uur in dezelfde zaal de workshop ‘De gereedschapskist van voorzieningen‘ plaats. U kunt zich ook hiervoor kosteloos aanmelden. Kijk daarvoor op de pagina van deze workshop.

De Week van het Digitaal Erfgoed

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de Week van het Digitaal Erfgoed (WDE), een initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed om aandacht te besteden aan het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitaal erfgoed. Van 7 tot en met 14 april vinden er door het hele land bijeenkomsten plaats rondom diverse thema’s gerelateerd aan digitaal erfgoed. De bijeenkomsten rondom de ‘houdbaarheid’ van digitaal erfgoed worden georganiseerd in samenwerking met de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid. De inschrijvingen hiervoor verlopen via de NCDD-site.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in de Week van het Digitaal Erfgoed op de WDE-website.

Weergaven: 208

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden