Wat is Europeana?

Europeana is een kennisnetwerk en digitaal platform waaraan circa 3.700 musea, bibliotheken, archieven en andere organisaties met historische verzamelingen meedoen, afkomstig uit heel Europa. Samen stellen zij via Europeana nu 53 miljoen historische werken online beschikbaar, van middeleeuwse manuscripten tot negentiende-eeuwse kranten, van foto’s tot film, van aktes uit bevolkingsregisters tot bladmuziek, van afbeeldingen van schilderijen en kostuums tot gegevens over monumenten en archeologische vondsten. De bijeengebrachte digitale erfgoedcollecties zijn direct te doorzoeken, maar ook (deels) beschikbaar voor hergebruik door derden, bijvoorbeeld in de wetenschap, het onderwijs, toeristische en de creatieve sectoren.

Zichtbaarheid van cultureel erfgoed

In mei 2016 heeft de EU Raad voor Ministers conclusies (http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-9643-2016-INIT/nl/aangenomen over de rol van Europeana voor de online zichtbaarheid en het gebruik van Europees cultureel erfgoed. De Raadsconclusies gaan in op de financiering, de organisatie, de kennisfunctie, de kwaliteit van de beschikbare gegevens en de gebruiksvriendelijkheid van Europeana.

Naar aanleiding van deze conclusies laat de Europese Commissie, DG CNECT, een onafhankelijke evaluatie van Europeana uitvoeren. De resultaten van de publieke consultatie worden hierin verwerkt en gepubliceerd op deze website (https://ec.europa.eu/digital-single-market/consultations. Op basis van de evaluatie zal de Europese Commissie de EU lidstaten voorstellen doen voor toekomstige ondersteuning van het project.

De online-vragenlijst kan tot 14 januari 2017 in een van de 24 officiële EU-talen worden ingevuld. Bij deze de links naar de vragenlijst in het Nederlands en in het Engels:

 

De vragenlijst in het Nederlands (https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-europea...https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-europea...

Weergaven: 100

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden