Website Stadsarchief Amsterdam

Met steun van het Mondriaan Fonds en in samenwerking met het Huijgens ING gaat begin 2018 een nieuw project van start. Doel van het project is om geautomatiseerd transcripties te maken van handgeschreven documenten uit de archieven. Handschriften lezen met behulp van de computer heet Handwritten Text Recognition (HTR).

'Poppekas' van Petronella Oortman (Rijksmuseum)

In het project zal de computer scans lezen, waarna een mens de scans en de door de computer gemaakte transcripties bekijkt en eventuele fouten corrigeert. Daarna wordt de scan met de correcte transcriptie opnieuw ingelezen in de computer. Hoe meer scans met bijbehorende transcripties in het computerbestand zitten, des te beter herkent de computer vergelijkbare teksten op volgende scans. Zo ‘leert’ de computer lezen.

'Poppekas' van Petronella Oortman in een achttiende-eeuwse boedelinventaris

In dit project wordt begonnen met scans van notariële akten, met name van boedelinventarissen. Daar is voor gekozen omdat het Huijgens ING werkt aan een groot project, Golden Agents genaamd, waarin onderzoek wordt gedaan naar de Creatieve Industrie van de Gouden Eeuw. En in de inboedel die bijvoorbeeld bij het opmaken van een testament werd gemaakt, staan vaak de producten van de Creatieve Industrie: schilderijen, maar ook porselein, zilver en meubilair kun je daartoe rekenen.

Het project begint met het ontwikkelen van software, en we hopen dat het project in de loop van 2018 op VeleHanden.nl van start kan gaan.

Weergaven: 152

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden