NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Enkele fragmenten, wordt AI het toverwoord als nieuw techno optimisme?
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=...
Actieve openbaarmaking
In de afgelopen periode is zichtbaar geworden dat steeds meer overheidsorganisaties informatie actief openbaar maken en daarmee invulling geven aan het uitgangspunt van de Woo, “actief openbaar, tenzij”. Ze kiezen daarbij vaker om verder te gaan dan alleen het openbaar maken van stukken; bijvoorbeeld door meer context te geven bij openbaar gemaakte stukken. Op die manier krijgt de openbaar gemaakte informatie meer betekenis. Onlangs mocht ik de Transparantieprijs uitreiken aan het Openbaarheidscentrum van de gemeente Amsterdam, een initiatief om steeds meer informatie actief openbaar te maken en burgers op een laagdrempelige manier te helpen met hun informatievragen. Ik vind het belangrijk dat goede voorbeelden breed gedeeld worden, zodat deze andere organisaties kunnen inspireren.[1]
[1] Enkele mooie voorbeelden zijn op een rij gezet en beschikbaar via: https://www.open-overheid.nl/instrumenten-en-diensten/brochures/202....
Privacy en openbaarmaking van emissiegegevens
Tijdens het commissiedebat van 20 maart jl. heb ik met uw Kamer uitvoerig van gedachten gewisseld over de openbaarmaking van emissiegegevens en de spanningen die daarbij kunnen spelen als het gaat om de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van ondernemers waarbij het bedrijfsadres tevens een woonadres betreft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij agrariërs. Zoals ik ook tijdens het commissiedebat heb benadrukt, vind ik het belangrijk om de balans te bewaken tussen alle te dienen belangen in dit vraagstuk, waaronder het recht van het publiek op toegang tot milieu-informatie, en de persoonsgegevens van deze groep ondernemers zo goed mogelijk te beschermen. Daarom ga ik, in lijn met de motie van de leden Flach en Van der Plas,[1] met de staatssecretaris van IenW als de beleidsverantwoordelijke voor het Verdrag van Aarhus en Richtlijn 2003/4/EG inzake de toegang van het publiek tot milieu-informatie, in gesprek over het zoeken van steun bij andere Europese lidstaten voor het inperken van het begrip emissiegegevens.
[1] Kamerstukken II 2024/25, 32 802, nr. 120.
Innovatieagenda
Ik werk op dit moment samen met de koepels van medeoverheden aan een innovatieagenda op het gebied van openbaarheid en informatiehuishouding.[1] Hierbij zetten we in op innovatieve oplossingen, waaronder het gebruik van AI. Uw Kamer heeft mij met de motie van het lid Chakor verzocht een pilot te starten rondom de inzet van AI voor informatiebeheer en actieve openbaarmaking, die gebruik maakt van een Europees cloudsysteem.[2] Ik neem dit mee in de innovatieagenda. Ik streef ernaar uw Kamer deze innovatieagenda voor het einde van dit jaar toe te sturen.
[1] Kamerstukken II 2024/25, 29 362, nr. 373.
[2] Kamerstukken II 2024/25, 32 802, nr. 117.
Handreiking Woo
In lijn met de motie van de leden Van Waveren en Buijsse[1] en een toezegging[2] over de handreiking voor decentrale overheden kan ik toezeggen dat de in de motie genoemde elementen zullen worden meegenomen in de producten van de verschillende werkgroepen. Hierbij wil ik wel per product en doelgroep bezien wat de beste vorm is om echt behulpzaam te zijn bij de uitvoering van de Woo. Ik zal uiteraard zorgdragen voor de samenhang tussen de verschillende producten en de toegankelijkheid en vindbaarheid daarvan.
[1] Kamerstukken II 2024/25, 32 802, nr. 121.
[2] TZ202503-093.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks.
Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie