Digitale informatie en dienstverlening van de overheid zijn voor burgers en ondernemers doorgaans primair beschikbaar op overheidswebsites. Door de ontstane wildgroei aan overheidswebsites is het voor de gemiddelde internetbezoeker niet altijd duidelijk waar overheidsinformatie of diensten gevonden kunnen worden, of de gevonden informatie actueel en correct is en of de overheid echt de afzender is.
Binnen de overheid ontbreekt het bovendien aan een compleet overzicht en duidelijke afspraken over eigenaarschap van websites, waardoor regie voeren op het eigen portfolio in de praktijk onmogelijk is en naleving van wettelijk verplichte veiligheids- en toegankelijkheidststandaarden onvoldoende navolging krijgt. Het Nationaal Actieplan WebBeleid (NAWB) voorziet deze kabinetsperiode in een stappenplan om de herkenbaarheid, kwaliteit en beheersbaarheid te verbeteren en het aantal websites terug te dringen, waarmee door versneld het Register Internetdomeinen van de Overheid (RIO)een verkenning plaatsvindt naar de vraag of de impact van invoering van een uniforme domeinnaamextensie voor websites gerechtvaardigd is om de herkenbaarheid van (Rijks-)overheidswebsites voor burgers te vergroten zodat over dit vraagstuk een gewogen besluit kan worden genomen − het aantal overheidswebsites dat voldoet aan de (wettelijk) verplichte standaarden voor digitale veiligheid en toegankelijkheid wordt verhoogd; en − centraal toezicht voor de wettelijk verplichte standaarden voor digitale toegankelijkheid en informatieveiligheid wordt ingericht.
1. Terugdringen overheidswebsites
Het terugdringen van het aantal overheidswebsites heeft meerdere voordelen. Ten eerste worden overheidsinformatie en dienstverlening minder versplinterd
2 Register Internetdomeinen Overheid
3 Uitgangspunt is een gefaseerde invoering te beginnen binnen de scope van organisaties
die het Rijkslogo voeren (fase 1), op basis van een pragmatisch invoeringsscenario met een
zo laag mogelijke impact
Verder lezen bij de bron: Kamerbrief over Nationaal Actieplan WebBeleid | Kamerstuk | Rijksov...
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie