Verslag pilot e-Depot met provincie Utrecht gepresenteerd

Bron website Utrechts Archief

Op 1 september hebben de provincie Utrecht en Het Utrechts Archief een pilot met het e-Depot afgerond. De conclusies en aanbevelingen uit het Verslag pilot duurzaam digitaal informatiebeheer / e-Depot werden hierbij aangeboden aan gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht. De conclusie van de pilot is dat de eerste stap gezet is, maar nog een aantal belangrijke technische en organisatorische aanpassingen moet plaatsvinden voordat volledige aansluiting op e-Depot mogelijk is.

 

>>>> Bekijk alle conclusies en aanbevelingen in

het "Verslag pilot duurzaam digitaal informatiebeheer /e-Depot".


Digitaal archief
Het kabinet heeft afgesproken dat de overheid in 2017 geheel digitaal moet communiceren. Dit heeft grote gevolgen voor de manier waarop overheden hun archief beheren en overdragen aan archiefinstellingen. In plaats van papieren archief wordt er in de toekomst enkel nog digitaal archief gevormd en overgedragen. Om ervoor te zorgen dat deze informatie ook op de lange termijn toegankelijk blijft voor de burger, wordt het e-Depot ontwikkeld. Het Utrechts Archief, dat samen met het Nationaal Archief een e-depotvoorziening voor de regio Utrecht ontwikkelt, verkent via pilots hoe het e-Depot het beste gebruikt kan worden, welke technische koppelingen er moeten komen, wat het beheer van digitale informatie betekent voor de eigen organisatie en voor partners als de provincie Utrecht. Op deze manier wordt het voor beide organisaties duidelijk welke stappen genomen moeten worden om archieven in het e-Depot te kunnen plaatsen.

Belangrijkste conclusies en leerpunten van de pilot:
• Het metadataschema van het Documentmanagementsysteem van de Provincie (Documentum) en het landelijk gebruikte en op internationale standaarden gebaseerde schema, dat ook gebruikt wordt door HUA, verschillen op een aantal cruciale punten. Dit betekent dat dossiers niet zondermeer overgebracht kunnen worden naar het e-Depot.
• De metadata in de onderzochte applicatie, het Stateninformatiesysteem (NUSIS) blijken vollediger te zijn dan die in Documentum, dat anderzijds weer meer documenten bevat. Hoewel dit binnen de pilot niet uitputtend is onderzocht, lijkt dit ook te gelden voor andere applicaties die in de dagelijkse werkprocessen worden gebruikt.
• Met de huidige tools kunnen uit Documentum de documenten en afzonderlijke dossiers met hun metadata alleen handmatig worden geëxporteerd. De provincie beschikt momenteel niet over een module om een volledige export van de metadata uit Documentum te kunnen maken. Deze zal moeten worden aangeschaft of ontwikkeld. Daarnaast is een module nodig om periodiek geautomatiseerde overbrenging naar het e-Depot te faciliteren.
• Het is van belang om voorafgaand aan de overbrenging niet alleen de metagegevens maar ook de structuur van het archief te mappen.

Weergaven: 297

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden