Nieuwsbericht over de nota vernieuwing Berichtenbox

De Berichtenbox laat burgers massaal wennen aan de digitale dienstverlening van de overheid, is veilig, is uniform, is een herkenbaar voor burgers en een efficiënte manier voor afnemende organisaties om hun dienstverlening te digitaliseren. De Berichtenbox is zo’n groot succes dat deze per direct toekomstvast vernieuwd moet worden om zo burgers en huidige afnemers continuïteit te bieden in de digitale dienstverlening en voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen. In de afgelopen maanden is een verkenning uitgevoerd die geleid heeft tot bijgaand voorstel Vernieuwing van de berichtenvoorziening biedt een technische oplossing om de continuïteit van de berichtenbox op langere termijn te garanderen en sorteert voor op de gewenste integratie met de berichtenbox bedrijven.

Het aanhoudend succes van de BerichtenBox heeft als keerzijde dat de stabiliteit en continuïteit van de BerichtenBox technisch, organisatorisch en financieel onder zware druk staat:

• De capaciteit van de bestaande box is gelimiteerd. De uiterste grens van die capaciteit wordt conform prognose al in maart 2017 bereikt. Stabiliteit van de voorziening loopt nu al merkbaar achteruit. Door het toenemend gebruik van de BerichtenBox, staan de eigen primaire systemen van de RDW, de huidige technisch beheerder, onder toenemende druk. Mede om die reden wil de RDW het huidige exploitatiecontract niet verlengen. Dit exploitatiecontract expireert per eind 2016. RDW heeft zich wel bereid verklaard om beheer tot 1 juli 2017 voort te zetten om zo tijd te creëren voor het realiseren van een nieuwe oplossing.

• Financiële middelen zijn niet meegegroeid met het toenemend gebruik. Van de gegenereerde baten vloeit niets terug naar de voorziening. De beschikbare middelen zijn niet langer toereikend om verdere volumegroei op te vangen; Er zijn geen middelen om de bestaande berichtenbox te vernieuwen en BZK is niet langer bereid en in staat om de hieruit voorvloeiende financiële risico’s te dragen. Tegelijkertijd wordt er ook in de komende jaren veel van de berichtenbox verwacht. Met name relevant in dit kader: Op basis van momenteel bekende gebruiksprognoses voor de komende 18 maanden neemthet verwachte gebruik toe naar ca. 180 miljoen berichten voor ca.10 miljoen aangesloten burgers in 2017.

Aan de wordt het Nationaal Beraad volgende voorgelegd op 14 juni:

Gevraagde besluiten:

1. Het Nationaal Beraad bevestigt de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de continuïteit van de Berichtenbox Burgers.

2. Het Nationaal Beraad stemt in met de vernieuwing van de berichtenvoorziening volgens bijgaand voorstel.

3. De bekostiging van de financiële consequenties van dit besluit dient onderdeel te zijn van het structureel financieringsarrangement GDI.

4. Voor zolang dit arrangement niet aanwezig is: a. Een bedrag van € 8,34 miljoen euro beschikbaar stellen vanuit de ruimte 2016 van de Aanvullende Post ter dekking van de kosten voor 2016. b. Ter dekking van de kosten in 2017 en 2018 betalen afnemers -in lijn met het profijtbeginsel en conform de denklijn in het conceptarrangement- naar rato van gebruik voor de berichtenvoorziening. c. Financiële mee- en tegenvallers worden verrekend conform de dekkingswijze van het betreffende jaar.

Notavernieuwingberichtenbox..pdf

Weergaven: 334

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Freek Kraak op 13 Juni 2016 op 17.50

Tja, hoe luidde het spreekwoord ook al weer? Regeren is vooruitzien?

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden