Van Huffelen wil data uit Basisregistratie Personen gebruiken voor digitaal ID

Gegevens uit de Basisregistratie Personen komen centraal te staan in de toekomstige 'digitale-identiteitswallet' waar de Nederlandse overheid aan werkt. Burgers kunnen ervoor kiezen gegevens uit de BRP in die wallet te plaatsen. Ook krijgen burgers meer zeggenschap over data.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de ontwikkeling van de 'breed bruikbare digitale-identiteitswallet' een sterke relatie heeft met bestaande registraties, specifiek de Basisregistratie Personen of BRP waarin persoonsgegevens over Nederlandse burgers zijn opgeslagen. "Het ligt voor de hand dat de BRP de bron zal zijn voor gegevens in de wallet", schrijft Van Huffelen. Ze benadrukt daarbij dat het gaat om een opt-in-methode; burgers kunnen zelf het verzoek doen BRP-data in de wallet te laten zetten.

Er zijn momenteel zowel op Nederlands als Europees niveau plannen voor digitale-identiteitsbewijzen. Staatssecretaris Van Huffelen probeert die te combineren door een digitale wallet te laten ontwikkelen, al zit dat proces nog in een vroeg ontwikkelstadium. Tweakers schreef vorig jaar een achtergrondartikel over de Nederlandse visie op een digitaal id.... Van Huffelen noemde de ontwikkeling als een van haar beleidsdoelen en verantwoordelijkheden.

Van Huffelen schrijft ook dat Nederlanders meer regie moeten krijgen over de gegevens die Nederlandse overheidsdiensten over hen opslaan in de BRP. Burgers moeten die gegevens 'makkelijker kunnen inzien, corrigeren en gebruiken.' Vanaf 2023 wordt het bijvoorbeeld mogelijk voor een ingeschrevene op een adres om in te zien wie er allemaal nog meer op dat adres genoteerd staan als bewoner. Dat was een verzoek van VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski.

Verder lezen bij de bron: Van Huffelen wil data uit Basisregistratie Personen gebruiken voor ...

Weergaven: 155

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden