Universele verklaring over archieven, What ’s in it for me ?

Unesco heeft deze maand de verklaring over archieven aangenomen, die m.i. aanknopingspunten biedt naar je dagelijkse werk. Voorbeelden:

  • Archieven leggen besluiten, handelingen en herinneringen vast.
  • Archieven zijn uniek en onvervangbaar erfgoed, doorgegeven van generatie op generatie.
  • Archieven worden vanaf hun vorming zo beheerd, dat zij hun waarde en betekenis behouden.
  • Zij zijn gezaghebbende bronnen van informatie, die verantwoord en transparant bestuurlijk handelen ondersteunen.
  • Zij spelen een wezenlijke rol in de ontwikkeling van de samenleving door het veilig stellen van en het bijdragen aan individueel en gemeenschappelijk geheugen.
  • Vrije toegang tot archieven verrijkt onze kennis van de samenleving, bevordert democratie, beschermt burgerrechten en verhoogt de kwaliteit van het leven.

 

Ik verwacht niet dat je met deze verklaring naar een gemeentesecretaris kan stappen en kan voorkomen dat er bezuinigd gaat worden op deze taken. Iedereen zal eraan moeten geloven in deze tijd dat het minder moet voor meer. Dat kan ook door beter te gaan samenwerken, kennis te delen en meer te kiezen voor uniformiteit.

Als je de tekst vergelijkt met die van het rapport van de Algemene Rekenkamer uit 2010 zie je overeenkomsten in het pleidooi. Maar daar wordt nog een stapje verder gegaan, door te stellen dat de professional het verschil kan maken !!!

 

20111123_UniverseleverklaringUnesco.pdf

Achtergrondstudie-informatiehuishouding-van-het-Rijk%5B1%5D.pdf

Weergaven: 247

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Glenn Maes op 6 December 2011 op 10.32

Ook in mijn organisatie zal deze verklaring nut hebben, want wij zijn vooral bezig met buitenlands beleid. Hoe dan ook, interessant als je moet opboksen tegen leidend ambtenaren en management met bezuinigingsdrang. Al moet gezegd worden dat de historische waarde van archief voor weinig managers van doorslaggevend belang zullen zijn. Maar alles helpt....

Reactie van Frans Smit op 1 December 2011 op 15.02

In ieder geval heeft het alleen al het bestaan van die verklaring intern bij ons indruk gemaakt.  Alleen dat al betekent dat de verklaring nut heeft.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden