Terugblik commissie Dienstverlening & Informatiebeleid VNG

Bron: Website VNG

De commissie Dienstverlening en Informatiebeleid sprak over de ‘visie’ op dienstverlening in 2025, het jaarverslag van de Visitatiecommissie Informatieveiligheid, ENSIA en de aansluiting van gemeenten op de landelijke voorziening WOZ. 

‘Visie’ op dienstverlening in 2025

Jos Maessen (directeur Dienstverlening gemeente Amsterdam) en Raymond Alexander (hoofd ICT gemeente ’s-Hertogenbosch) hebben vanuit hun rol als gemeentelijk vertegenwoordiger in de Regieraad Dienstverlening in maart een ‘Denkdag Dienstverlening’ georganiseerd. Doel van deze Denkdag was het opstellen van een gedeelde, gemeentelijke visie op de digitale samenleving in 2025 en de rol van de lokale overheid hierin.

De commissie omarmt deze visie, waarin de mens centraal wordt gesteld, en zal het als richtinggevend kader incorporeren in haar beleidsdenken over de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) en de Digitale Agenda 2020.

Jaarverslag Visitatiecommissie Informatieveiligheid

In haar jaarverslag ‘180 dagen onderweg’ doet de Visitatiecommissie Informatieveiligheid verslag van de uitkomsten van haar gesprekken met gemeenten. Ook worden verschillende adviezen aan het Rijk en de gemeenten gegeven.

De visitatiecommissie heeft veel positieve reacties op het jaarverslag ontvangen. De VNG zal nagaan in hoeverre het jaarverslag bij raadsvergaderingen is geagendeerd.

ENSIA

Commissielid Zijlstra informeert de leden over het project ENSIA, waarmee wordt beoogd de auditlast bij gemeenten te verminderen. Het project is gericht op een uitvraag in 2018 over het jaar 2017 voor DigiD, BRP, BAG/BGT, PUN en SUWI. Wat gemeenten zelf nog moeten auditen, wordt op dit moment onderzocht, onder andere op basis van de uitkomsten van de Visitatiecommissie Informatieveiligheid.

De commissie steunt de huidige inzet van de VNG en adviseert er goed op te letten dat het Rijk niet alles overneemt waardoor het voor gemeenten ingewikkelder wordt dan het al was.

Project Oliemannetje

Met ingang van 1 oktober 2016 worden de WOZ-waarden van woningen openbaar en is het van belang dat (samenwerkingsverbanden van) gemeenten zijn aangesloten op de zgn. Landelijke Voorziening. Tot op heden is nog maar een beperkt aantal gemeenten daadwerkelijk aangesloten.

In opdracht van de ministeries BZK en Financiën voert ICTU, samen met het Kadaster (beheerder LV WOZ), Logius, de Waarderingskamer, de VNG en softwareleveranciers, het project Oliemannetje uit. Het Oliemannetje analyseert knelpunten die aansluiting in de weg staan en doet voorstellen om die knelpunten weg te nemen.

Geert Jansen, oud Commissaris van de Koningin in Overijssel en oud-voorzitter van de Waarderingskamer, is gevraagd als bestuurlijke aanjager van de Landelijke Voorziening WOZ. De commissie biedt dhr. Jansen aan een oproep aan gemeenten in VNG Magazine te doen, een VNG ledenbrief te versturen en contacten met de softwareleveranciers te benutten.

Overige onderwerpen

  • De uitgangspunten voor duurzame financieringsafspraken voor de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) zijn door de Ministeriële Commissie Digitale Overheid omarmd en worden de komende maanden uitgewerkt. Op verzoek van de medeoverheden worden de basisregistraties ook aan de uitgangspunten onderworpen.
  • Er komt een uitvoeringstoets voor eID, zoals door de medeoverheden gevraagd.

Meer informatie

Weergaven: 212

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden