Smart Cities 2.0 - van data naar beleid donderdag 22 juni 2017 Zeist

Grote maatschappelijke ontwikkelingen stellen steden voor grote vraagstukken. Vraagstukken rondom verstedelijking, klimaatverandering, arbeidsparticipatie, mobiliteit. Met Big Data kunnen steden steeds meer inzicht krijgen in bedreigingen en kansen die tot oplossingen voor de vraagstukken kunnen leiden.

  • Welke data heeft u nodig om van uw gemeente een ‘Smart City’ te maken. 
  • Welke Smart City toepassingen zijn er in andere gemeenten ontwikkeld en wat kunt u ermee? 
  • Experimenten zijn er te over, maar hoe zorg u ervoor dat de opgedane ervaringen leiden tot nieuwe kansen, nieuwe producten en diensten en tot nieuwe waardecreatie. 
  • Hoe kan analyse van data leiden tot nieuw beleid in de publieke sector?

 

Doelgroep

Hét event voor CIO's, CTO's, hoofden IT en Service Managers bij gemeenten.

 

Een ontmoeting tussen overheid en bedrijfsleven
Tijdens het congres ‘Smart Cities 2.0: van data naar beleid’ zullen deskundige sprekers u antwoord op deze vragen geven en krijgt u een beeld van wat verschillende gemeenten al bieden. Ook biedt dit congres een uitgelezen kans om overheid en bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen om te zien hoe zij samen kunnen werken aan de ontwikkeling van Smart Cities. 

Programma Smart Cities 2.0

09.30 uur             Inloop en koffie
10.00 uur             Opening dagvoorzitter Alex Beishuizen
10.15 uur             Frank Weerwind – burgemeester van  Almere
10.45 uur             Big Data, het fundament onder gemeentelijk Smart City beleid – Hans Nouwens
11.15 uur             Is de gemeentelijke organisatie klaar voor Big Data? – Theo Veltman
11.45 uur             Architectuur en interoperabiliteit;

                              Discussie over nut en noodzaak van communicerende systemen in de Smart City.
12.15 uur             Lunch
13.30 uur             Breakout ronde 1
14.30 uur             koffiepauze
15.00 uur             Breakoutronde 2
16.00 uur             Afsluiting
16.30 uur             Netwerkborrel

Sprekers

AfbeeldingFranc Weerwind is burgemeester van Almere en voorzitter van de VNG-commissie Dienstverlening en Informatiebeleid. Hoe kan datagedreven werken bij gemeenten leiden tot het behalen van de doelen van de Digitale Agenda 2020, het spoorboekje van gemeenten naar vergaande digitalisering ? Hoe kunnen gemeenten en markt daar samen in optrekken? Wat kunnen gemeenten samen doen en wat is het belang van standaardisering en uniformering daarbij?


 

AfbeeldingTheo Veltman is CTO van de gemeenten Almere en Amsterdam. De grootste moeilijkheid om te komen tot daadwerkelijk datagestuurd beleid is volgens Veltman niet het verzamelen van bijeenbrengen van data. De bottleneck is het op een lijn krijgen van de verschillende bestuursorganen in een stad.



 

AfbeeldingHans Nouwens is dé Smart City specialist en in die hoedanigheid betrokken bij talrijke projecten, platforms en instituten die zich met dit onderwerp bezighouden. Hij is Smart City Strategist bij de gemeente Breda, voorzitter van de stichting OVLNL voor Smart Lighting, lid van de Standaardisatie Adviesgroep Smart Cities, scout bij Smart Data City, Lid van EIP Smart Cities & Communities  Action cluster Humble Lamppost, docent bij de Smart City Academie en voorzitter van het Geonovum platform Making Sense for Society.

 



AfbeeldingAfbeeldingNieuwe standaards en spelregels voor de slimme stad

Slimme steden gebruiken nieuwe digitale technologie. Dat roept vragen op rondom standaards en spelregels.  Hoe zorg je er namelijk voor dat verschillende Smart City Systemen interoperabel zijn? Of hoe zorg je ervoor dat de data die in de publieke ruimte worden verzameld goed worden gebruikt? Evert-Jan Mulder  (directeur Red Plume | consultancy Digitale Transformatie Publieke Sector | en co-founder van de NL SmartCityAcademie) zal ingaan op standaardisatie en interoperabiliteit bij Smart Cities. Hij zal de spanning tussen innovatie en standaardisatie belichten, en een schets geven van het bestaande Smart City standaardisatie landschap. Olha Bondarenko  (adviseur Smart City | gemeente Eindhoven) belicht de gezamenlijke principes die zijn ontwikkeld door Eindhoven en Amsterdam. Dit beschrijft de spelregels die gemeenten kunnen hanteren voor het verzamelen van data en het inzetten van IoT in de publieke ruimte.

 



AfbeeldingHoe gaat Den Haag om met zijn SmartCity-aanpak? Koen de Snoo is loco-gemeentesecetaris en directeur Concern bedrijfsvoering gemeente Den Haag. Deze stad  presenteert zich als stad van vrede, recht en veiligheid. Dat schept naast verplichtingen ook kansen. Aandacht voor ethische kaders rond smart cities staat in Den Haag voorop. Dat leidt tot vragen als ‘Van wie is de data die we straks overal vandaan halen?’ en ‘is de privacy van het individu daarin gewaarborgd?’ Vanuit die insteek liggen er ook kansen. Bijvoorbeeld op het terrein van internationale cyberwet- en -regelgeving. Wordt het geen tijd om, net als Hugo de Groot ooit vanuit Den Haag de aanzet gaf tot het internationaal erkende Zeerecht nu met een initiatief tot een internationaal erkend stelsel van regels voor cyberspace te komen?

Weergaven: 227

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden