Ruim helft gemeenten omarmt nu al Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT)

Om gemeenten te ondersteunen bij de professionalisering van inkoop en ICT-management, ontwikkelde KING op verzoek van gemeenten de GIBIT. De GIBIT blijkt in een behoefte te voorzien: na acht maanden gebruikt al meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten deze inkoopvoorwaarden.

Met de toenemende digitalisering worden gemeenten voor de kwaliteit van hun dienstverlening en uitvoering steeds afhankelijker van ICT-producten en –diensten. Op verzoek van gemeenten ontwikkelde KING de GIBIT: een set uniforme ICT-inkoopvoorwaarden, specifiek voor gemeenten.

Uniform karakter

De GIBIT, die samen met zowel gemeenten als leveranciers is ontwikkeld, is in december 2016 vastgesteld door de VNG. Het verenigt juridische, inkooptechnische en kwalitatieve normen voor ICT-producten en -diensten. Met de GIBIT willen gemeenten hun onderlinge samenhang op informatiegebied bevorderen. Dankzij het uniforme karakter bevordert de GIBIT ook het functioneren van de gemeentelijke ICT-markt als geheel. Meer informatie over het invoeren en toepassen van de GIBIT en het complete document zijn beschikbaar op de GIBIT-pagina.

Sterkere positie als gemeente

Wilco van Schagen, inkoop- en contractmanager ICT bij de gemeente Hoorn en lid van het inkoopteam harmonisatie informatielandschap regio West-Friesland: “Hoorn was begin januari een van de eerste gemeenten die de GIBIT in gebruik nam. Inmiddels hebben we de GIBIT twee keer toegepast bij een aanbesteding en zo’n vijftien keer bij een contractverlenging. Daarnaast doen we met de regio West-Friesland momenteel acht projecten waarbij de GIBIT van toepassing is. Je positie als gemeente wordt met de GIBIT gewoon veel sterker. Je voorkomt nadelige leveringsvoorwaarden, loopt daardoor minder risico’s in de bedrijfsvoering en de GIBIT borgt ook een goede exitstrategie bij het einde van de overeenkomst. Zeker voor decentrale of kleinere inkoopafdelingen geldt dat de GIBIT de vakinhoudelijke medewerkers ontzorgt. Leveranciers hadden eerst koudwatervrees, maar beginnen nu ook de voordelen van de GIBIT in te zien. Zij kunnen hun bedrijfsvoering erop aanpassen en de uniformiteit maakt zakendoen voor hen ook overzichtelijker. Al met al zou de GIBIT elke gemeente moeten aanspreken. Maar dat het binnen een jaar door zo veel gemeenten gebruikt zou worden, dat had ik nooit verwacht.”

Samen Organiseren

GIBIT is een concrete uitwerking van het VNG-thema Samen Organiseren. Samen Organiseren houdt in dat gemeenten hun krachten bundelen om hun uitvoeringskracht te vergroten. Sommige vraagstukken waar gemeenten aan werken zijn te divers of te complex om als individuele gemeente zelfstandig op te lossen. Ook kan er met Samen Organiseren winst worden behaald in termen van kostenbesparingen en verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van dienstverlening aan burgers en bedrijven.

Weergaven: 166

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden