Het 'eWaarmerken' van digitale informatie mbv Blockchain technologie

Bron: website De Pilotstarter

Graag willen wij meerdere POC's uitvoeren om te laten zien dat eWaarmerk(c) draait in verschillende ICT omgevingen.

Met eWaarmerk(c) wordt de mogelijkheid geboden om digitale informatieobjecten te voorzien van een digitale vingerafdruk. Dit digitale eWaarmerk(c) wordt opgeslagen op basis van Blockchaintechnologie en kan in geen geval gemanipuleerd of gewijzigd worden. Het unieke is van deze technologie is dat de digitale informatie zelf niet in de blockchain wordt gezet maar onderdeel blijft van het archiefregime van de zorgdrager. Het voordeel is dat elke ontvanger van informatie kan achterhalen uit welke organisatie en door wie deze informatie verspreid is en of vorm, inhoud, structuur, samenhang en gedrag conform origineel is. Je kunt dus niet alleen individuele informatieobjecten checken maar ook in zijn samenhang: Dat is van belang omdat informatie vaak betekenis heeft in de context waarin deze informatie gezet is. 

06-09-2017
Kees Groeneveld
eSpecialisten BV
Beschrijving

Elke organisatie die digitale informatie verspreid kan gebruik maken van eWaarmerk. Elke ontvanger kan eveneens gebruik maken van eWaarmerk om te toetsen of de informatie klopt die zij ontvangen hebben. 


Doelstelling

Doel van de pilot(s) is te laten zien dat in verschillende omgevingen eWaarmerk(c) binnen enkele dagen kan draaien.


Mijlpalen

Het resultaat van de proof of concept is laten zien dat eWaarmerk (c) met behulp van blockchain technologie zeer snel ingevoerd kan worden waarbij ontvangers van informatie direct kunnen checken of de informatie klopt. Wij zouden graag eens met grote volumes willen testen. 


Voor wie

De pilot is uitermate geschikt voor organisaties die digitaal werken verder willen professionaliseren en nadrukkelijk sturen op betrouwbaarheid en verificatie van informatie. Toepassingen zijn oa verstrekte vergunningen, bezwaarschiften, facturen, vertrouwelijke informatie met controle mogelijkheden op het verspreiden daarvan, overgebrachte informatie naar een eDepot. In de praktijk zien we dat alle digitale informatie met een versie 1.0 en hoger voorzien kan worden van een eWaarmerk(c). Ook de ontvangende kant zal eWaarmerk(c) gebruiken: Burgers en Ondernemers kunnen door inzet van deze technologie checken of ze te maken hebben met betrouwbare en juiste informatie: Ook wanneer de zorgdrager het oorspronkelijke stuk, in het kader van de archiefwetgeving, vernietigd heeft. 

Weergaven: 160

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden