Rechtbanken starten proef digitaal werken bij bewindszaken

Den Haag, 15 maart 2016

De rechtbanken Gelderland, Oost-Brabant en Overijssel gaan vanaf vandaag (dinsdag 15 maart) bij wijze van proef via een nieuw IT-systeem digitaal communiceren met een selecte groep professionele bewindvoerders.  In minstens 1.500 zaken worden digitale gegevens uitgewisseld.

Tienduizenden dossiers

Elke bewindsafdeling van een rechtbank heeft tienduizenden dossiers onder zijn hoede. Bij de Rechtsprekend orgaan dat in eerste aanleg oordeelt over zaken zoals echtscheidingen, misdrijven, geldvorderingen, en de meeste bestuursrechtelijke geschillen. Ook wordt met het begrip rechtbank het gebouw aangeduid waarin de rechtbank zetelt. Bij de rechtbank Overijssel komen er bijvoorbeeld jaarlijks per saldo zo’n 1.000 dossiers bij. Een bewind kan tientallen jaren lopen, totdat de persoon in kwestie overlijdt of de Een maatregel kan worden opgelegd na het begaan van een strafbaar feit. Er kunnen maatregelen worden opgelegd in plaats van een straf of naast een straf. Voorbeelden zijn: terbeschikkingstelling (tbs), plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis, ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel, onttrekking van voorwerpen aan het verkeer."">maatregel wordt opgeheven.
Al deze papieren dossiers gaan minstens 1 keer per jaar door de handen van een medewerker, omdat jaarlijks de zogenoemde Rekening & Verantwoording door de bewindvoerder moet worden ingediend. Maar ook komen er dagelijks allerlei verzoeken bij de rechtbanken binnen die moeten worden verwerkt, zoals machtigings- of wijzigingsverzoeken. Bij de rechtbank Oost-Brabant bijvoorbeeld, gaat het om zo’n 150 brieven per dag. Digitalisering kan helpen deze enorme stroom  efficiënt te verwerken
D
Verantwoording door de bewindvoerder moet worden ingediend. Maar ook komen er dagelijks allerlei verzoeken bij de rechtbanken binnen die moeten worden verwerkt, zoals machtigings- of wijzigingsverzoeken. Bij de rechtbank Oost-Brabant bijvoorbeeld, gaat het om zo’n 150 brieven per dag. Digitalisering kan helpen deze enorme stroom  efficiënt te verwerken.

De proef die vandaag van start gaat, draait met name om de eerder genoemde Rekening & Verantwoording, verzoeken en de boedelbeschrijving. Deze kunnen door de geselecteerde bewindvoerders digitaal worden ingediend. De  IT-systemen van de bewindvoerders en de Rechtspraak zijn digitaal  gekoppeld. Digitale communicatie over andere onderwerpen volgt op een later tijdstip, het systeem is nog volop in ontwikkeling.

De proef maakt onderdeel uit van het moderniseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie en zal naar verwachting in de zomer zijn afgerond. Daarna zullen de ervaringen met het nieuwe systeem worden bestudeerd.

 

 

 

 

Weergaven: 192

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden