De Inspectie SZW heeft een Handreiking Suwinet opgesteld, naar aanleiding van het onderzoek naar Suwinet. Deze handreiking is er op gericht om snel en gericht achterstanden te kunnen wegwerken.

De VNG adviseert deze handreiking te gebruiken in plaats van de VNG zelftest omdat deze ondertussen gedateerd is.

Reactie op norm 13:5

Op één punt verschilt de VNG van mening met de inspectie waar het gaat om de interpretatie van de normen. Dit betreft norm 13.5: controle op autorisatie en gebruik (p.12)

De VNG is van mening dat gemeenten op een hoger niveau zijn getoetst dan norm 13.5 voorschrijft en op basis van informatie die wel aan inspectie, maar niet aan gemeenten is verstrekt. Gemeenten zijn getoetst op het controleren op accountniveau (logginggedrag van individuele medewerkers). 

De formulering van norm 13.5 luidt: de controle op verleende toegangsrechten en gebruik vindt meerdere keren per jaar plaats. Dat zou in beginsel ook kunnen door uitsluitend een generieke rapportage te gebruiken.

Generieke rapportage

Daarbij is door de SZW Inspectie informatie gebruikt die aan gemeenten niet ter beschikking wordt gesteld in de generieke rapportage. In de generieke rapportage krijgen gemeenten inzicht in:

  • landelijke gemiddelden van alle gemeenten,
  • gemeenten van vergelijkbare grootte en
  • gemeenten met een vergelijkbaar aantal autorisaties.

De standaarddeviatie maakt geen deel uit van deze informatie. Gemeenten kunnen in absolute zin zien hoeveel zij afwijken van het gemiddelde, maar niet in hoeverre dit zich verhoudt tot afwijkingen bij andere gemeenten.

Vanuit eigen werkproces

Vanuit VNG is gemeenten steeds geadviseerd om vanuit kennis van de eigen werkprocessen de afwijkingen van het gemiddelde te interpreteren en zo te beoordelen of dit aanleiding gaf tot nader onderzoek.  Gemeenten die op deze wijze de controles hebben verricht kunnen daardoor in het betreffende onderzoek niet aan de toets door de inspectie hebben voldaan.

Hoe nuttig het steekproefgewijs controleren op accountniveau ook kan zijn, norm 13.5 schrijft dit echter niet standaard voor. Ook is er geen eenduidige grens in afwijking van gemiddelde waarden waarboven dit wel standaard zou moeten plaatsvinden.

Meer informatie

Weergaven: 194

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden