Primeur: Gemeente Tilburg zet milieuarchief online !!!

De gemeente Tilburg is in een vroeg stadium reeds begonnen met het digitaliseren van bouwvergunningen.

In 2001 startte ze met een grootscheepse bewerking van de bouwvergunningen, die in latere jaren werden gedigitaliseerd. Het betrof bijna 1,5 kilometer archief. Eind 2006 werden de bestanden online gezet op de website van de gemeente Tilburg. Voor het raadplegen moet de gebruiker inloggen met zijn of haar digid. Een paar jaar geleden was dit nog niet zo gewoon en het vroeg aan de gebruiker af en toe wat aanpassingsvermogen. Nu gebruiken zoveel mensen de digid bij het invullen van de belastingspapieren, dat het vrijwel geen vragen meer oproept. Je kunt zoeken op postcode, straatnaam en huisnummer en dan kiezen tussen Tilburg, Berkel-Enschot of Udenhout. De laatste twee zijn dorpen, die in 1997 bij de gemeente Tilburg zijn gevoegd. De scans kunnen gratis worden gedownload. Alle scans zijn zwart-wit.

 

Alsof het niet genoeg was  is na het project bouwvergunningen ook het milieuarchief toegankelijk gemaakt en later gescand. Milieuvergunningen worden ook wel Hinderwetvergunningen genoemd. Vanaf vandaag kunnen ook de milieuvergunningen en meldingen met bijbehorende tekeningen en besluiten via de website van de gemeente Tilburg  worden ingezien.

 

Wil je ook eens uitproberen hoe een en ander werkt, ga dan naar www.tilburg.nl

- digitaal loket (rechter kolom)

- online producten (linker kolom)

- milieuarchief (inloggen middels DigiD)

 

En dan wederom gezocht worden op postcode in combinatie met huisnummer of de straat met het huisnummer en dan de keuze Tilburg, Berkel-Enschot of Udenhout.

 

Naast informatie voor de burger vormt het milieuarchief een prachtige historische bron van het industrieleven van de stad.

Weergaven: 698

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Michaël van Leeuwen op 11 Februari 2011 op 13.36

@Yvonne: dank voor de link.

Ik denk niet dat de DigiD-"barrière" zoals die nu is uitgewerkt (iedereen heeft toegang, zij het na inloggen met de code die voor iedereen beschikbaar is) enig verschil maakt bij een beoordeling of het online archief binnen de grenzen van de Wet bescherming persoonsgegevens valt. Het zit hem in de persoonsgegevens die in de gepubliceerde documenten te zien zijn. Ook bij Nijmegen kon ik zojuist met een paar keer klikken een recent (eind 2010) aanvraagformulier te voorschijn toveren (dus ná de laatste berisping door het CBP uit 2008) met daarin bijvoorbeeld naam, telefoonnummer en e-mailadres van een particulier.

Deze gegevens mogen niet zonder expliciete toestemming van de burger online worden geplaatst. Die expliciete toestemming zie ik in dit formulier niet gegeven worden.

Verder betwijfel ik of het niet kunnen zoeken op de gegevens van de aanvrager maar het wel kunnen zoeken op adres, en daarmee alle gegevens van de aanvrager kunnen achterhalen, voldoende is om te voldoen aan de Wbp-vereisten. Dergelijke toegangsbeperkingen, zoals ook het niet indexeerbaar maken door zoekmachines van de aanvragen, werpen in de praktijk geen wezenlijke barrières op bij het achterhalen van persoonsgegevens. Maar het CBP nam hier in 2008 nog wél genoegen mee...

Dan is er nog de discussie over online/offline archief: waarom  kan alle informatie die offline in te zien is niet ook in het online archief geplaatst worden? Conclusie CBP kort samenge

Reactie van Yvonne Welings op 7 Februari 2011 op 12.26

@Michael, inderdaad kan je na het inloggen met een Digid het gehele archief inzien. Hoewel Nijmegen op de vingers is getikt door het college bescherming persoonsgegevens is er niets veranderd, daar wordt zonder digid het archief bekeken. Er mag van het college ook niet gezocht worden op naam van de aanvrager vandaar dat de zoekmethode zo is ingericht.

Voor eerdere discussies, zie o.a. deze link

Reactie van Michaël van Leeuwen op 4 Februari 2011 op 17.42

@Yvonne: Na inloggen met DigiD kan ik niet enkel mijn eigen vergunningen inzien, toch? Dus ik kan het gehele archief inzien, dus ook de aanvragen van anderen binnen de gemeente.

Heb je misschien een link naar de al lopende discussie(s)?

Reactie van Yvonne Welings op 4 Februari 2011 op 16.32
@Michael, over het inloggen met een digid is nu juist discussie. Op BREED is in het verleden al veel over gediscussieerd, Nijmgen en Coevorden zijn te bevragen zonder digid.
Reactie van Michaël van Leeuwen op 4 Februari 2011 op 16.29

Op welke aanstaande wetswijziging doel je precies, Yvonne? De eisen die het CBP in 2005 al stelde aan het Nijmeegse archief waren gebaseerd op de Wet bescherming persoonsgegevens  en die gelden nu nog steeds. Wat ik hiermee probeer te zeggen is: de vergunningen zoals ik die nu online heb zien staan voldoen niet aan de wet.

 

Iedereen heeft bovendien een DigiD en kan dus na inloggen bij de gegevens.

Reactie van Yvonne Welings op 4 Februari 2011 op 11.57

@Michael, Als de wetgeving wordt aangepast op het gebied van privacy neem ik aan dat hier ongetwijfeld naar gekeken wordt.

Reactie van Michaël van Leeuwen op 4 Februari 2011 op 11.48

@F. Hazendonk: Het archief van Coevorden op www.documentencoevorden.nl werkt prettig. Met een paar keer klikken kon ik allerlei documenten naar boven krijgen, zoals het aanvraagformulier en de vergunning zelf. Daarbij trof ik alleen wel allerlei persoonsgegevens aan in de PDFjes. Dit is inderdaad niet zomaar toegestaan. Het adres waar het om gaat is bij een bouwaanvraag natuurlijk essentieel, maar bijvoorbeeld een telefoonnummer of e-mailadres van de aanvrager niet.

 

@Yvonne Welings: In het archief op Tilburg.nl wordt het zoeken me iets moeilijker gemaakt: ik moet eerst inloggen met DigiD en er worden geen straatnamen en huisnummers getoond. Die moet ik zelf invullen, maar feitelijk kan ik ook op elk adres zoeken. Een korte zoektocht op verschillende postcode/nummer-combinaties leverde me echter geen vergunningresultaten op.

 

Desalniettemin denk ik niet dat DigiD de bescherming oplevert die nodig is om te voldoen aan de criteria van het CBP en de Wet bescherming persoonsgegevens!

Reactie van Yvonne Welings op 12 Januari 2011 op 10.41
Frieke, zie deze link.
Reactie van Yvonne Welings op 12 Januari 2011 op 10.31
@Frieke, dat houdt volgens mij verband met de uitspraken van het College Bescherming Persoonsgegevens inzake het publiceren van de digitale bouwvergunningen door de gemeente Nijmegen. Daarom is voor de zekerheid voor een digid gekozen.
Reactie van Frieke H op 12 Januari 2011 op 8.40

@yvonne: Weet jij toevallig waarom is gekozen voor inloggen met DIGID?

 

Ook Coevorden heeft milieuvergunningen online: zonder DIGID te bekijken, samen met de bouwvergunningen, via het zogenaamde vergunningenarchief

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden