Uit de nieuws brief van de Erfgoedinspectie
De Regeling geordende en toegankelijke staat archiefbescheiden uit 2002 schrijft voor dat digitale archiefbescheiden bij overbrenging naar een archiefbewaarplaats in een bepaalde standaard zijn opgeslagen. Het beheren en bewaren van digitale archiefbescheiden conform een bepaalde standaard is van belang omdat de interoperabiliteit en de duurzaamheid van archiefbescheiden zo beter is geborgd. Op deze manier is de leesbaarheid van archiefbescheiden namelijk minder afhankelijk van specifieke software.

Sinds 2005 zijn er van PDF twee archiveringsstandaarden beschikbaar: PDF/A-1a en b. Dit zijn open standaarden, waarbij PDF/A-1a de mogelijkheid biedt om documenten gestructureerd te doorzoeken. Deze PDF-archiveringstandaarden zijn inmiddels opgenomen in de lijst van Open Standaarden genoemd in de 'Instructie rijksdienst inzake aanschaf ICT-diensten en ICT-producten' (november 2008). De instructie geeft aan hoe de rijksoverheid dient te handelen bij de aanschaf van ICT-diensten of ICT-producten.

Kern is het principe 'pas-toe-of-leg uit'. Dit betekent dat overheden bij de aanschaf van ICT in principe moeten uitgaan van open standaarden. Overheden hebben per toepassingsgebied de keuze uit een lijst van open standaarden. Indien wordt besloten geen standaard uit de lijst te kiezen, terwijl de lijst voor het betreffende toepassingsgebied wel standaarden vermeld, moet worden beargumenteerd waarom de keuze op een andere standaard is gevallen.

Voor de lange termijn archivering van documenten schrijft de lijst de PDF/A-1 standaard voor. Dit betekent dat vanaf november 2008 ook standaarden verplicht gesteld zijn voor archiefbescheiden in de periode vóór overbrenging naar een archiefbewaarplaats.

Weergaven: 139

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Leon van Oosterom op 20 Juni 2009 op 14.23
Een kleine aanvulling/correctie op het verschil tussen PDF/A-a1 en 1b.
PDF/A-1a wordt met name gebruikt voor "digital born" documenten zoals office bestanden.
PDF/A1-1b wordt met name gebruikt voor gescande documenten.
Beide bestandsvormen kunnen doorzoekbaar zijn, indien het gescande documenten zijn dan wordt met behulp van OCR techniek een tekstlaag achter de image geplaatst waardoor ook deze documenten doorzoekbaar worden.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden