Wie zat er in 1815 namens Nederland in Wenen toen de grenzen van Europa opnieuw getrokken werden? Van wie is het handschrift van de grondwet eigenlijk? Eie ontwierp het Deltaplan? Welke ambtenaar speelde een rol bij de wederopbouw van Rotterdam? Op elk moment van de Nederlandse geschiedenis waren ambtenaren betrokken, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Wie waren zij, wat was hun rol?

Jeroen Pepers en Davied van Berlo hebben het initiatief genomen om deze ambtelijke geschiedenis een gezicht te geven. Zij willen dit doen door 100 portretten van ambtenaren te verzamelen. Het gaat daarbij om persoonlijke portretten van ambtenaren die betrokken waren bij belangrijke gebeurtenissen. Het gaat hier niet alleen om de betrokkenheid van de ambtenaren bij de grote landelijke geschiedenis, maar ook bij lokale gebeurtenissen. Het doel is een zo volledig mogelijk beeld te geven van de geschiedenis van het koninkrijk en van de (bekende en onbekende) ambtenaren die daarin een rol hebben gespeeld. 

Het mooie is, iedereen kan meedoen. Wil je een bijdrage leveren om de rol van ambtenaren in de landelijke en lokale geschiedenis in beeld te brengen? Schrijf dan een historisch portret van een ambtenaar uit de laatste 200 jaar. Een portret van een invloedrijke recordsmanager of archivaris mag natuurlijk ook. De portretten worden verzameld via de site Geschiedenis van de Ambtenaar. De deadline voor het aanleveren van een portret van ca. 500-750 woorden is 1 oktober a.s. In het voorjaar verschijnt dan de bundel met 100 portretten van ambtenaren.

Geef je favoriete ambtenaar een portret:

Ik doe in ieder geval mee! Jij ook? 

Weergaven: 288

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Elske de Bruin op 16 Mei 2014 op 19.41

Wat een leuk initiatief!

Reactie van Yvonne Welings op 16 Mei 2014 op 13.08

Wat een leuk project, ik heb twintig jaar geleden de Homines Novi uit Zeeland in 1795 uitgezocht, geweldige leuke klus. Project zou zich ook goed lenen voor een wiki.

Reactie van jack karelse op 16 Mei 2014 op 12.42

wie doe jij?

© 2020   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden