De Vereniging van Zeeuwse Gemeenten (VZG) en Archief2020 hebben opdracht gegeven tot het uitvoeren van de e-Depot monitor. De eSpecialisten hebben dit traject begeleid.
Alle details over de aanpak van het traject en de bereikte resultaten zijn opgenomen in het rapport.

Het rapport kan via deze link gedownload worden.

De bijlagen bestaan uit alle informatie / documentatie die de deelnemende aanbieders van e-Depot voorzieningen hebben aangeleverd.

De aanbieders zijn in willekeurige volgorde weergegeven. Per aanbieder zijn achtereenvolgens opgenomen:

  1. De antwoorden op de globale vragenlijst.
  2. De antwoorden op de detail vragenlijst.
  3. De  presentaties die zijn gebruikt bij de demonstraties.

De vorm en lay out van de aangeleverde antwoorden en presentaties verschillen per aanbieder. Dit heeft te maken met de wijze waarop de informatie is aangeleverd.

Gisteren werd het rapport gepresenteerd tijdens het AIDO congres in Nieuwegein. Mooie stap, alle aanbieders op een rij.

Leestip: Let  ook op de preservering en rm-functionaliteiten.

Weergaven: 428

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 14 April 2016 op 16.12

Deelname studiemiddag VHIC 2 juni kost 195 euro.

http://vhic.nl/index.php?option=com_content&view=article&id...

Maak kennis met de ingesttool voor een e-depot van VHIC

Tijdens de studiemiddag op 2 juni in Goes.

Op 6 april j.l verscheen de e-Depot monitor. Uit dit rapport is gebleken dat meerdere aanbieders e-Depot voorzieningen leveren die volledig voldoen aan de functionaliteiten zoals omschreven in het zogenoemde OAIS-referentiemodel. Op basis van de uitkomsten kan gesteld worden dat voor zorgdragers zowel aansluiten bij het e-Depot van het Zeeuws Archief als een e-Depot kopen van een marktpartij serieuze opties zijn.

Uit het rapport blijkt ook dat de voorkeur van de Zeeuwse Werkgroep, Stuurgroep en de VZG niet uitgaat naar het zelf ontwikkelen van een e-Depot (al dan niet gezamenlijk met andere overheden). Dit heeft te maken met de beschikbaarheid van bestaande voorzieningen bij de deelnemende aanbieders en de benodigde investeringen in de ontwikkeling, het onderhoud en het beheer. Bovendien werd door de leden van de Zeeuwse Werkgroep opgemerkt dat de benodigde investeringen in tijd en geld beter besteed kunnen worden aan de noodzakelijke voorbereidingen op het gebied van digitale duurzaamheid en de (eventueel) daaruit volgende selectie van en aansluiting op e-Depot voorzieningen.

Heeft dit advies de Zeeuwse overheid verder gebracht?

VHIC heeft in haar presentatie vooral benadrukt dat een gezamenlijke aanpak door de Zeeuwse overheden de voorkeur verdient. Om die reden heeft VHIC geen e-depot gepresenteerd, maar een ingesttool: een hulpmiddel voor het binnenhalen van digitale objecten en het voorzien van deze objecten van metadata in XML-formaat. De metadata worden opgenomen IN het archiefpakketje, AIP genoemd (in ED3 ODA genoemd: opgenomen digitaal archiefstuk genoemd).

De ingesttool van VHIC heeft dus drie belangrijke toepassingen:

  1. het leveren van AIPs die kunnen worden opgeslagen in elk e-depot wat er maar op de markt te verkrijgen is;
  2. de mogelijkheid om uit te bouwen tot een semi-statisch archief voor de op termijn te vernietigen dossiers, en
  3. de mogelijkheid tot opname van een compleet dossier met alle bijbehorende XML-metadata in een voorlopige, eenvoudige- e-depotvoorziening die voldoet aan alle daartoe gestelde regels.

Kom naar de studiemiddag op 2 juni

Graag willen wij vakgenoten in de gelegenheid stellen om kennis te maken met onze oplossing tijdens een bijeenkomst op donderdagmiddag 2 juni in het Van der Valk Hotel Goes. Het is een bijeenkomst die u niet mag missen. Hier kunt u al uw vragen over het e-depot en digitale archivering stellen!

Aan de orde komen de volgende onderwerpen: - Wat is nu eigenlijk een e-depot en waarin verschilt het van analoog archiveren?
- Waar zijn de overeenkomsten (want archiveren blijft toch archiveren!)?
- Wat is OAIS/ED3 en waarom zijn deze normen zo belangrijk?
- Wat te doen met permanent te bewaren materiaal?
- Hoe te handelen met op termijn te vernietigen zaken?
- Alles wat u verder aandraagt.

Speciale gast tijdens deze middag is Filip Boudrez. Filip ontwikkelde in het DAVID-project (Digitaal Archiveren in Vlaamse Instellingen en Diensten) digitale archiveringsstrategieën, praktische richtlijnen en best practices voor allerhande types digitale archiefdocumenten (e-mail, kantoordocumenten, websites, databanken, content management systemen, GIS enz). Hij is momenteel medewerker van het stadsarchief Antwerpen alwaar hij de eDAVID-resultaten in de praktijk omzet. Hij ontwikkelt zelf softwaretoepassingen voor de implementatie van digitale archiveringsstrategieën. Voor de stad Antwerpen en het stadsarchief Antwerpen ontwikkelde hij een digitaal depot, een digitaal archiveringssysteem dat sinds 2007 operationeel is. Binnen het Expertisecentrum DAVID zet hij het onderzoek naar digitale archivering en digitale depots verder.

Deelname kost € 195,- per persoon. De middag begint om 13.00 uur en eindigt om 16.00 uur, met de mogelijkheid tot napraten.

Reactie van Yvonne Welings op 11 April 2016 op 14.50
Met de ppt van KING tijdens het AIDO congres 7 april
https://www.vngcongressen.nl/media/290094/R1-sessie%201%20Eisen%20a...
Reactie van Yvonne Welings op 9 April 2016 op 23.33
Reactie van Yvonne Welings op 8 April 2016 op 17.29

Volgens mij is dat DataMatters, ze stonden gisteren ook gebroederlijk naar elkaar tijdens het AIDO congres.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden