Mogelijkheden collectivisering ICT & dienstverlening verkend

Welke mogelijkheden zijn er voor gemeenten om bij i-Voorzieningen en dienstverlening de krachten te bundelen? In opdracht van de VNG voerde Berenschot een verkenning uit. Doel: een indruk krijgen van hoe er in het land over dit onderwerp wordt gedacht.

De verkenning ('Coöperatief vernieuwen', zie onderaan dit bericht) bestaat uit drie onderdelen:

  1. Overzicht - Waar staan we nu?
  2. Inzicht - Waar ligt de wenselijkheid en urgentie om te komen tot verdergaande collectivisering?
  3. Uitzicht - Wat zijn de adviezen over de begaanbare wegen in de (nabije) toekomst?

Conclusie

De belangrijkste conclusie is dat de dienstverlening marktconform en eigentijds moet worden georganiseerd en dat er gewoekerd moet worden met schaarse kennis. De innovatiekracht van gemeenten moet omhoog en i-Voorzieningen moeten goedkoper kunnen. Gemeenten hebben hiervoor een doorbraak nodig. De verkenning geeft de mogelijkheden en de richting aan hoe deze doorbraak tot stand kan worden gebracht en wat daarvoor nodig is.

Vervolg

De verkenning is op 31 maart aangeboden aan de VNG-commissie Dienstverlening en Informatiebeleid (D&I). De verkenning is ook besproken in een workshop met vertegenwoordigers van gemeenten en samenwerkingsverbanden uit het hele land. De uitkomst van de verkenning en de workshop leveren de basis voor een goed onderbouwd voorstel aan het VNG-bestuur en de ALV van 8 juni 2016. Bij de verdere voorbereiding en uitwerking van de ALV-besluiten betrekken we de verschillende koepelorganisaties (zoals VGS, VIAG, IMG 100.000+, VDP).

Achtergrond: Digitale Agenda

Gemeenten stelden in de ALV van juni 2015 de Digitale Agenda 2020 vast. Daarmee is de route bepaald waarop de VNG hen ondersteunt en ontzorgt bij een eigentijdse dienstverlening aan inwoners en ondernemers. Collectivisering van de gemeentelijke i-Voorzieningen en dienstverlening is een belangrijk onderdeel van de Digitale Agenda 2020.

Meer informatie

Hieronder de verkenning van Berenschot.

Weergaven: 148

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden