• RODIN 2.0 is bedoeld voor informatiemanagers, adviseurs DIV en informatiebeheer, interne auditors, archiefinspecteurs en externe auditors bij organisaties die onder de Archiefwet vallen. Ook niet-overheidsorganisaties die hun digitale informatie gecontroleerd en langdurig toegankelijk willen beheren, kunnen er desgewenst gebruik van maken. RODIN kan eveneens goede diensten bewijzen in het geval van privaat-publieke samenwerking, in samenwerkingsverbanden tussen overheden onderling en keteninformatisering. Het is dan wel nodig dat de betrokken partijen vooraf afspraken hebben vastgelegd over zaken als metadata, formaten, beschikbaarstelling, selectie en waardering.
  • RODIN is toepasbaar op informatiebeheer in op een gehele architectuur centrale archiefsystemen, alsook op beheer van zowel te bewaren als op termijn vernietigbare informatie in (vak)applicaties, decentrale systemen op afdelingen. Artikel 3 van de Archiefwet 1995 bepaalt immers dat overheidsorganisaties verplicht zijn de onder hen berustende archiefbescheiden in goede, geordende en toegankelijke staat te brengen en te bewaren.
  • Voor digitale informatie die langer bewaard moet worden dan een periode van circa 6 jaar, zal het nodig zijn om maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat deze informatie tot aan het eind van de bewaartermijn toegankelijk en betrouwbaar blijft. Met behulp van RODIN kan de beheeromgeving waarin de digitale informatie ontstaat of wordt ontvangen, worden getoetst, verbeterd en doorontwikkeld.
  • Het referentiekader heeft betrekking op de gehele digitale beheeromgeving: Het geheel van organisatie, beleid, processen en procedures, financieel beheer, personeel,databeheer,databeveiligingen aanwezige hard- en software, dat het duurzame beheervan digitale informatie mogelijk maakt. De digitale beheeromgeving omvat dus meer dan de hardware, software en bestanden. Ook alle randvoorwaardelijke voorzieningen, zoals afgewogen beleid, een degelijke organisatie, goed opgeleid en voldoende personeel, vastgelegde en gecontroleerde procedures en financiële soliditeit maken onlosmakelijk deel uit van de beheeromgeving en kunnen met behulp van RODIN worden getoetst en bijgestuurd. Daarom kan RODIN ook onderdeel uitmaken van een breder kwaliteitssysteem en van integraal kwaliteitsmanagement.
  • RODIN is niet bedoeld als referentiekader voor e-depots, bestemd voor blijvende bewaring van digitale informatie. Hiervoor gelden zwaardere eisen, zoals beschreven in de ISO-norm 16363. Ook is RODIN niet bedoeld als toetsingskader voor een geïntegreerde oplossing van digitale beheeromgeving en een e-depotvoorziening.

 

De versie kan je hier uploaden.Rodin_02_def-versie-KVAN-website_3.pdf

Weergaven: 686

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden