Nieuwe versie: Betrouwbaarbaarheidsniveaus voor authenticatie bij electronische overheidsdiensten

HR_Betrouwbaarheidsniveaus_v3__2014_.pdf

Deze handreiking is geschreven voor overheidsorganisatie, die e-diensten leveren aan burgers en bedrijven. Daarbij kan het gaan om een webportaal met e-diensten voor burgers en/of bedrijven, maar ook om retourstromen of applicatie-applicatieverkeer. De handreiking biedt een basis voor het gesprek tussen beleidsmakers, (proces)architecten en informatiebeveiligers over het gewenste betrouwbaarheidsniveau bij het inrichten van e-diensten en achterliggende back office processen. Ook biedt deze handreiking bestuurders inzicht in de afwegingen die aan het bepalen van het betrouwbaarheidsniveau ten grondslag liggen, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken.

De keuze voor een betrouwbaarheidsniveau voor een bepaalde elektronische dienst, en dus ook de

keuze voor toepassing van deze handreiking, is en blijft de eigen verantwoordelijkheid van de

College en Forum Standaardisatie

Het Forum en het College Standaardisatie zijn ingesteld om de digitale samenwerking (interoperabiliteit) tussen overheden onderling en tussen overheid, bedrijfsleven en publiek te bevorderen. Interoperabiliteit zorgt ervoor dat verschillende systemen beter op elkaar aansluiten en dat gegevens uitgewisseld en/of hergebruikt kunnen worden. Het gebruik van open standaarden speelt hierbij een belangrijke rol.

Het Forum Standaardisatie adviseert op basis van onderzoek het College Standaardisatie, dat op haar beurt aanbevelingen doet aan verschillende ministers over beleid op het gebied van interoperabiliteit en open standaarden. Het Forum en College Standaardisatie zijn tot stand gekomen op initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Bureau Forum Standaardisatie, het secretariaat van het Forum en College Standaardisatie, is ondergebracht bij Logius, de dienst digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

 

Deze handreiking geeft de overheidsorganisatie ‘gereedschap’ om deze verantwoordelijkheid, uitgaande van de algemene wettelijke kaders, op een goede en eenduidige manier in te vullen. De handreiking wil daarmee bijdragen aan de transparantie, toegankelijkheid en geloofwaardigheid van de overheid en de rechtszekerheid van burgers en bedrijven.

 

Voor meer informatie kijk op www.forumstandaardisatie.nl.

 

 

Weergaven: 275

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden