Nieuw: Gemeentelijke beleidsregels informatieveiligheid en privacy

De gemeente Bergen heeft ze gepubliceerd, nieuwe beleidsregels inzake informatieveiligheid en privacy.</p>

Waarom ze dat doen vertellen ze ook:

  • Het waarborgen van een betrouwbare informatievoorziening en daarmee de kwaliteit en continuïteit van de bedrijfsvoerings- en dienstverleningsprocessen (informatieveiligheid). Hierbij wordt zorgvuldig, veilig, proportioneel en vertrouwelijk omgegaan met alle (persoons)gegevens die de persoonlijke levenssfeer raken. Mensen mogen erop vertrouwen dat hun privacy is geborgd en hun persoonlijke levenssfeer wordt gerespecteerd.

  • De waarde van informatie neemt toe, steeds meer (persoons)gegevens worden met andere partijen gedeeld en informatie(systemen) worden op afstand benaderbaar door digitalisering en internet. Dit bevordert de dienstverlening, maar maakt de informatievoorziening ook kwetsbaarder.

Basis voor de beleidsregels is de nieuwe AVG en de BIG. Wat aardig is, is om te lezen hoe de gemeente Bergen digitale ontwikkelingen schetst:

- Digitalisering en informatisering

Steeds meer processen en diensten worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Het internet groeit en zorgt ervoor dat informatie breder toegankelijk wordt en dat diensten op afstand kunnen worden aangeboden; met alle bijbehorende dynamiek van dien.

- Flexibel organiseren

Steeds meer overheden, en ook de Werkorganisatie BUCH, kiezen voor een gedeeltelijke programmatische- of netwerkorganisatie. Diensten worden anders georganiseerd met als doel om de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen, kosten te besparen en of de kwetsbaarheid te verminderen.

- Keten van verantwoordelijkheden

Steeds vaker komt het voor dat de overheid niet meer de enige producent is van een specifiek resultaat, maar deel uitmaakt van een keten of samenwerkt met andere publieke partijen, private organisaties, sociale verbanden en inwoners om resultaten te realiseren. Dit betekent dat de gehele keten dient bij te dragen aan een betrouwbare informatievoorziening.

- Verknoping van steeds grotere vraagstukken

Vraagstukken hebben vaak een meerdimensionaal karakter: economisch, sociaal, openbare orde en veiligheid, cultureel, moreel en dergelijke. Denk onder andere aan de sociale transitie en de aankomende omgevingswet. De informatievoorziening wordt hierin steeds belangrijker om deze complexe vraagstukken integraal te kunnen besturen.

- Nieuwe wet- en regelgeving

Op (inter)nationaal niveau is of wordt gewerkt aan nieuwe wet- en regelgeving om informatieveiligheid en privacy te waarborgen. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan de Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten (BIG) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Op bestuurlijk niveau is  zelfs een portefeuillehouder benoemd.

Vreemd blijft wel dat de Archiefwet in het hele stuk niet voor komt, dat blijft toch nog wel een aandachtspunt(je).

Weergaven: 374

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden