NEN-ISO voor records management in een nieuw jasje

Den Haag, dinsdag 7 juni 2016

Berichtgeving Nationaal Archief

De belangrijkste standaard op het gebied van records management (NEN-ISO 15489-1) is herzien. Dit betekent dat de voorgaande versie (2001) ingetrokken  is. De nieuwe versie bevat, meer nog dan haar voorganger, de belangrijkste concepten en uitgangspunten voor recordsmanagement  die zo zijn opgesteld dat ze toepasbaar zijn op papieren en digitale records, en relatief ongevoelig zijn voor technologische ontwikkelingen.

Wat betekent dit in de praktijk?

Alle bestaande content van NEN-ISO 15489-1 is tegen het licht gehouden. Teksten zijn herschreven, er is geschrapt en nieuwe content toegevoegd. Een van de uitgangspunten is dat een record authoritative (gezaghebbend) is als deze de karakteristieken betrouwbaarheid, authenticiteit, integriteit en bruikbaarheid bezit. Nu zijn deze karakteristieken op zich niet nieuw, maar wel het besef dat een record aan waarde inboet als een of meerdere van deze karakteristieken ontbreekt. De waarde van records kan dus verschillen; iets waar gebruikers rekening mee moeten houden. 

Bredere scope van appraisal

Het concept van appraisal als analyse-instrument heeft in de nieuwe versie een andere invulling gekregen Traditioneel werd appraisal vooral uitgevoerd voor het maken van selectielijsten die achteraf op informatie werden toegepast. In het vernieuwde concept is niet alleen de toepassing breder, maar is er ook sprake van front end appraisal. De resultaten kunnen al gebruikt worden in de  ontwerpfase van applicaties en systemen, voor het inrichten van bijvoorbeeld selectie of openbaarheid by design. Door de exponentiele groei van informatie in het digitale tijdperk wordt het steeds belangrijker om recordsmanagement al by design te regelen, omdat het onmogelijk is om dit achteraf in orde te brengen. Ook kunnen organisaties de resultaten gebruiken voor het maken van beleid en procedures voor recordsmanagement. In een veranderende omgeving (door bijvoorbeeld aanpassingen in bedrijfsactiviteiten, informatieketens, fusies en/of regelgeving) is het noodzakelijk om appraisal regelmatig uit te voeren, bijvoorbeeld als onderdeel van de planning-en-controlcyclus.

NEN-ISO/TR 15489-2 ingetrokken

Het verschijnen van de nieuwe versie betekent dat NEN-ISO/TR 15489-2  (Informatie en documentatie – Archiefbeheer – Deel 2: Richtlijnen) vervalt omdat het overbodig is geworden. Dit deel was nadrukkelijk gekoppeld aan NEN-ISO 1589-1 uit 2001. Sinds 2001 zijn er meerdere andere standaarden verschenen voor diverse onderdelen van recordsmanagement (zoals NEN-ISO 23081 – Metadata for records). Ook wordt gewerkt aan nieuwe producten die een nadere invulling geven aan appraisal en systems design and implementation.

Rol van het Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is actief betrokken bij de ontwikkeling van NEN-ISO-standaarden. Meer informatie hierover is te vinden op de webpagina NEN-ISO-standaardisatie.

Weergaven: 583

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Marco Klerks op 7 Juli 2016 op 13.09

Ik heb even bij Stichting NEN nagevraagd of de nieuwe NEN-ISO 15489 ook naar het Nederlands vertaald wordt. Zij geven aan dat het voornemen er wel is, maar dat er nog niet gestart is met de vertaling. Het vertalen zal, eenmaal gestart, naar schatting ongeveer een half jaar duren.

Reactie van Yvonne Welings op 12 Juni 2016 op 12.22
Super Marco
Reactie van Marco Klerks op 12 Juni 2016 op 11.37

Een aantal linkjes in deze blog werkte niet correct. Ik heb dit hersteld.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden