Digitale toets van gemeenten Breda, Eindhoven en Tilburg tegen adresfraude

Tilburg, Breda en Eindhoven hebben een snelle, digitale toets ontwikkeld om adresfraude te voorkomen. Als iemand zich inschrijft of verhuist worden de gegevens automatisch gecontroleerd.

Die controle is op zich is dat niet nieuw, toen veel mensen nog bij de balie kwamen om een inschrijving of verhuizing door te geven, vroeg de baliemedewerker bij twijfel ook door. Maar nu komen inschrijvingen en verhuizingen vaak digitaal binnen. De verhuisgegevens worden voortaan geautomatiseerd naast andere gegevens gelegd. Dan is direct duidelijk of er iets opvallends aan de hand is, wat aanleiding is voor nader onderzoek. Pas als alles blijkt te kloppen, schrijft de gemeente iemand in op het nieuwe adres.

Alert op adresfraude

Verreweg de meeste Nederlanders geven tijdig veranderingen in hun woon- en verblijfplaats door aan de gemeente, zoals het moet volgens de Wet basisregistratie personen. Maar helaas doet een paar procent van de bevolking dat niet. Zij vergeten om hun verhuizing door te geven aan de gemeente, of ze geven moedwillig een verkeerd adres op. Bijvoorbeeld om te kunnen profiteren van huurtoeslag, bijstand of studiefinanciering. Dat laatste noemen we adresfraude en het is strafbaar. Landelijk is adresfraude een groot probleem. Het kost de overheid vele miljoenen euro's per jaar door onterechte uitkeringen en toeslagen. Minister Ronald Plasterk heeft gemeenten daarom opgeroepen om extra alert te zijn op adresfraude.

Burgemeester Peter Noordanus presenteerde op 2 juni de resultaten: "Deze toets voorkomt fraude met uitkeringen. Van de 22 dossiers waarvan het vermoeden bestond dat er sprake was van fraude, blijkt er in negen gevallen daadwerkelijk sprake te zijn van fraude. We verwachten jaarlijks tegen de 70 gevallen van fraude op te sporen en daarmee een bedrag van bijna 1 miljoen euro aan fraude te kunnen voorkomen. Dat is noodzakelijk, want onterechte uitkeringen kosten de overheid en samenleving veel geld. Op grond van een proef verwacht Tilburg jaarlijks 70 gevallen van fraude op te sporen."

Weergaven: 142

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden