Modellen Archiefverordening en Besluit Informatiebeheer beschikbaar

Op 26 januari 2016 stelde het bestuur van BRAIN de modellen vast voor de gemeentelijke archiefverordening en het gemeentelijke besluit informatiebeheer. In de nieuwe modellen zijn alle relevante wetswijzigingen tot en met 31 december 2015 verwerkt.

 

Link naar de website van BRAIN.

Weergaven: 614

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Cora in 't Veld-Janse op 26 Juli 2016 op 9.48

Dank je wel Yvonne!

Reactie van Yvonne Welings op 26 Juli 2016 op 9.21

Beste Cora,

Die modellen waren er inderdaad, maar ook al jaren verouderd.

De VNG erkent de modellen van BRAIN overigens niet. Vanuit de VNG zelf komen dit jaar ook nog modellen beschikbaar. Je kunt het beste je vraag stellen aan de VNG over het model van een GR.

Reactie van Cora in 't Veld-Janse op 26 Juli 2016 op 8.58

Ik heb gekeken op de site, maar ik zie alleen modellen voor gemeenten. Komen er ook nog modellen beschikbaar vanuit BRAIN voor gemeenschappelijke regelingen voor een reglement informatiebeheer/besluit informatiebeheer of archiefverordening? Vroeger waren er toch dergelijke documenten voor verbonden partijen beschikbaar?

Reactie van Yvonne Welings op 2 Februari 2016 op 12.39

Dank Eric, zie ook deze bijdrage over NEN en archiedfregeling.

http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/nen-normen-uit-de-archiefre...

Reactie van Eric Burger op 2 Februari 2016 op 12.02

ter info: we hadden gisteren en vandaag n.a.v. deze publicatie op Twitter (o.a. @Spiekerdijk6 ) een boeiende discussie over de vraag waarom een verwijzing naar de Nederlandse norm NEN2082 niet is opgenomen in de modellen (terwijl bv. wel uit de toelichting op art. 16 Archiefregeling wordt geciteerd waarin die norm ooit werd genoemd).

Wat mij interesseert is dat zowel leveranciers als overheidsorganisaties claimen dat het volgen van NEN 2082 bij de aanschaf en inrichting van archiefsystemen en zaakgerichte oplossingen een Archiefwettelijke verplichting zou zijn.

Maar het opvolgen van NEN 2082 is dus GEEN wettelijke verplichting. In ieder geval niet sinds het kabinet ook uit de Archiefregeling verwijzingen naar NEN normen heeft laten verwijderen.

Of het opvolgen van de norm een verstandige leidraad biedt voor implementaties en kwaliteitsmanagement is een andere discussie, maar dat staat dan even los van een feitelijke wettelijke verplichting.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden