Op 15 december organiseren KING en Jheronimus Academy of Data Science (JADS) gezamenlijk de Masterclass ‘Data en Openbaar Bestuur’. De Masterclass vindt plaats in Den Bosch en duurt van 13:00 uur tot 16:00 uur. Aanmelden kan door het aanmeldformulier in te vullen.

Data en openbaar bestuur: een juridisch-bestuurlijke verkenning op gemeentelijk niveau

Overheidsinstellingen beschikken over enorme hoeveelheden data. Toch hebben ze lang niet altijd het idee de schat waarop zij zitten, ten volle te benutten. Dit komt deels omdat ze niet weten wat ze met de data kunnen doen, deels omdat ze niet weten wat ze met de data mogen doen. Het algemene doel van deze masterclass is om – mede aan de hand van praktijkvoorbeelden van de deelnemers – de (gepercipieerde) mogelijkheden en onmogelijkheden van het gebruik van data in gemeentelijke besluitvorming te verkennen. De Masterclass wordt gegeven door Mr.dr. C.J. Johan Wolswinkel van Tilburg University. 

Tijdens de masterclass:

  • karakteriseren we de verschillende verschijningsvormen binnen het veelzijdige thema ‘data & gemeentelijk bestuur’
  • analyseren we bestuurlijk-juridische kaders voor het gebruik van data (waaronder het recente WRR-rapport Big Data in een vrije en veilige samenleving)
  • reflecteren we op enkele concrete toepassingen van ‘government by data’ op gemeentelijk niveau
  • verkennen we de mogelijkheden van datagebruik in de relatie bestuur-burger, bijvoorbeeld door open data en visualisatie van gemeentelijke informatie

Verkenning DataLab

Door de toepassing van big data kan het beleidsproces worden geïnnoveerd en is de gemeente daarnaast in staat om tussentijds real time feedback te krijgen over de effectiviteit van het beleid. Om gemeenten te ondersteunen in een datagedreven werkwijze, verkent KING samen met twintig gemeenten de mogelijkheden van een data ecosysteem onder de naam Verkenning Data Lab. Meer informatie is te vinden bij Big Data.

Meer informatie

Aanmelden kan via het aanmeldformulier

Weergaven: 184

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden