Kennisbijeenkomst: Schades inventariseren bij archieven en bibliotheken

Op 8 juni 2017 organiseert Metamorfoze een kennnisbijeenkomst bij de Koninklijke Bibliotheek over het inventariseren van schades bij archieven en bibliotheken.

Is schade een probleem?

Waarom is het inventariseren van schade bij een archief of bibliotheek nodig? Wat komt er bij kijken en met welke dilemma’s heb je te maken? We presenteren ook de Schadeatlas archieven die in een nieuwe druk is uitgekomen, inclusief de tropische schades.

Bij het inventariseren van schades bij archieven wordt in eerste instantie gekeken naar de raadpleegbaarheid. Daarvoor zijn drie categorieën bepaald: lichte, matige en ernstige schade. Tegenwoordig is een belangrijke reden om schades te inventariseren het voornemen om een archief of collectie te gaan digitaliseren. Dat brengt nieuwe invalshoeken met zich mee. Je hebt te maken met de digitaliseerder die het materiaal in handen krijgt. De vraag of de stukken wel of niet een digitaliseringstraject kunnen doormaken zonder teveel risico op schade komt aan de orde. En welke rol heeft een restaurator in dit traject?

Sprekers

Sprekers zijn Gabriëlle Beentjes en Gerrit de Bruin, beide senior adviseur conservering bij het Nationaal Archief. De restauratoren Marijn de Valk en Femke Prinsen zijn erbij en Benita Jansma, conservator en restaurator bij het Regionaal Archief Alkmaar.

De sprekers gaan in op:

  • Het ontstaan van de Schadeatlas;
  • Het uitvoeren van een schadeinventarisatie;
  • De voorbereidingen voor een digitaliseringsproject;
  • De (soms lastige) keuzes die gemaakt moeten worden;
  • Voorbeelden uit de praktijk.

Het definitieve programma plaatsen we binnenkort.

Aanmelden

Meld je aan voor 5 juni via het formulier.

Weergaven: 113

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Adriaan J. Jobse op 24 April 2017 op 14.13

Bedankt Yvonne. Alles geregeld!

Reactie van Yvonne Welings op 24 April 2017 op 8.10
Reactie van Adriaan J. Jobse op 24 April 2017 op 0.18

Beste Yvonne, wanneer ik op "via het formulier" klik, loop ik nog steeds tegen hetzelfde probleem op. Maandag zal ik het opnieuw proberen.

Reactie van Yvonne Welings op 23 April 2017 op 19.33

Adriaan, de link is hersteld en ik heb je ook per mail nog een link gestuurd. Ik begrijp dat er veel belangstelling is voor deze bijeenkomst, dus meld je snel aan !

Reactie van Adriaan J. Jobse op 23 April 2017 op 16.25

Beste BREEDmensen, De éérste 'schade' zit al in de link naar het aanmeldingsformulier. Die is kennelijk dood. En: ik zou me heel graag opgeven want dit is natuurlijk een zeer relevante/interessante bijeenkomst waar ik bij voorbaat blij mee ben. Groeten van @driaanjobse@gmail.com

© 2017   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden