IRMA: alléén je absoluut noodzakelijke gegevens delen

Van laten zien dat je ergens lid van bent, tot bewijzen dat je ouder bent dan 18: met de IRMA-app kun je alle kanten op. Een aantal gemeenten – waaronder Nijmegen – doet al mee.
Hoe het werkt? IRMA’s lead developer Sietse Ringers legt het uit.
Stel, je wilt een fles wodka kopen. Dan moet je kunnen bewijzen dat je minimaal 18 jaar bent. Dus laat je je paspoort of identiteitskaart zien in de winkel. Maar daarmee geef je meer over jezelf prijs dan nodig. Op het paspoort staat immers je naam, geboortedatum, BSN, geboorteplaats, enzovoort. Terwijl enkel en alleen het gegeven ‘ouder dan 18’ voldoende is om die wodka te kunnen kopen.
Privacyvriendelijk
Met IRMA – een privacyvriendelijke app waarmee je persoonsgegevens kunt ophalen en delen – hoeft dat niet meer. Sietse Ringers: “Met IRMA deel je alleen de absoluut noodzakelijke gegevens, en niets meer.”
Attributen: kleine stukjes persoonsgegevens
Als gebruiker van IRMA laad je de app zelf met zogenaamde ‘attributen’: persoonsgegevens of eigenschappen. “Zoals je naam, BSN, adres en geboortedatum. Maar bijvoorbeeld ook: een een lidmaatschap bij een voetbalvereniging.” Je beslist zelf welke gegevens je wilt uploaden.
Gemeente Nijmegen
“Op dit moment doet de gemeente Nijmegen mee met IRMA. Alle Nederlanders, dus niet alleen Nijmegenaren, kunnen hun persoonsgegevens laden in de IRMA-app, via de website van de gemeente Nijmegen. Vervolgens kun je ze delen met andere organisaties. Alleen als je dat zelf wilt.”
In gesprek met partijen
“Behalve de gemeente Nijmegen zijn ook andere gemeenten betrokken. Verder doen SURFnet mee, stichting NUTS en zijn we met vele organisaties in gesprek. Zowel overheden als private partijen. Ze zijn enthousiast!”
Community Regie op Gegevens
Lees het volledige interview met Sietse Ringers op het platform van de community ‘Regie op Gegevens’. Daar vind je ook meer informatie over het programma én nog veel meer initiatieven.

Weergaven: 83

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2020   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden