Interessante e-depot open koplopersoverleg 17 september !!!

Op 17 september is er een open koplopersoverleg XL: extra lang (tot 13:30); extra interessant (lees verder) en in een extra grote ruimte (auditorium). We hopen dus ook op extra belangstelling met extra veel deelnemers.

Daarom bij deze een extra oproep om aan dit evenement deel te nemen. Ook niet-leden van de Pleio-groep Koplopers Archief 2020 zijn welkom.

 Wat maakt dit evenement extra interessant? We hebben vier grote onderwerpen:

 

  1. Project e-depot Zeeland. De nadruk ligt hierbij op de marktverkenning die in dit kader in opdracht van de Vereniging Zeeuwse Gemeenten zal worden uitgevoerd. Het is een belangrijk doel van Archief 2020 om een helder beeld te scheppen van opties die overheden hebben om  de beschikking te krijgen over een e-depot. Daarbij hoort niet alleen kennis over wat een e-depot is (conferentie Zwolle april 2015; rapport KING over functionaliteiten) en hoe je als overheid kunt aansluiten (stappenplan in ontwikkeling, zie verder), maar ook wat er momenteel aan aanbieders op de markt is, zowel publiek als privaat. Wie levert welke producten en diensten? En hoe kun je die ‘appels en peren’ goed vergelijken? Uiteraard kunnen koplopers op dit punt zowel kennis halen als brengen.

Daarnaast zal vanuit Zeeland worden ingegaan op de pilot e-depot van Zeeuws Archief met de Provincie Zeeland en op de Zeeuwse samenwerking.

 

  1. Handreiking en stappenplan e-depot. In een vorige bijeenkomst heeft Con Sadée met ons gesproken over het stappenplan van Archief 2020 voor voorbereiding en aansluiting op ‘any e-depot’. Dit plan – mede gebaseerd op ervaringen van koplopers – is inmiddels in concept gereed en onderwerp van een review. Wat zijn uitkomsten van de review? Waar geeft het stappenplan uitsluitsel over, waarop is aanvulling nodig en welke documentatie is nuttig als achtergrondinformatie voor toepassing in de praktijk? Lees op de Pleio-groep Koplopers Archief 2020 bij Bestanden het eerste concept van handreiking en stappenplan (20150629).  Practices staan gereed op de Pleio-groep Informatie2020.nl; discussie op: http://www.breednetwerk.nl/group/archief2020/forum/topics/stappenpl....

 

  1. DWR-Archief. Uitplaatsing van digitaal archief (dossiers na afsluiting in beheer overdragen aan het e-depot) is een innovatieve ontwikkeling van recente datum, met veelbelovende mogelijkheden voor archiefdiensten om hun dienstenaanbod te moderniseren en uit te breiden. Sommige koplopers zijn hiermee bezig (geweest) of van plan dit te beproeven. Op dit punt kan veel van elkaar worden geleerd: wat komt er kijken bij uitplaatsing, welke producten en diensten worden geleverd door welke partijen en wat moet je daarvoor regelen en afspreken? In deze sessie komt het grote ‘uitplaatsingsprogramma’ DWR-Archief van het Rijk aan bod: het Nationaal Archief en een aantal departementen werken hierin al enige jaren samen. Wat is er tot stand gebracht, waar liep men tegenaan en welke oplossingen zijn gekozen? Lees verder op de Pleio-groep Koplopers Archief 2020 bij Bestanden: 20150827 DWR-Archief (fact-sheet).

 

  1. Archieven van het Noorden. In dit project van de drie noordelijke RHC’s (Leeuwarden, Groningen en Assen) draait het om intensieve samenwerking tussen de drie instellingen, door het onderling verdelen van archiefwerkprocessen. Het onderling verdelen van uitvoeringstaken gaat uiteraard een paar stappen verder dan ‘gewone’ samenwerking of het ontwikkelen van shared services. Welke processen zijn onder de loep genomen, wat zijn de bevindingen van de pilot en hoe ziet het vervolg eruit? Bert Looper praat ons bij over een spannende zoektocht.

 

De volledige agenda is te vinden op https://www.pleio.nl/events/event/view/28746532/koplopersoverleg-17...

 

Niet-Pleio leden kunnen zich aanmelden door een berichtje aan: info@archief2020.nl.

 

We hopen op je komst op donderdag 17 september, 10:00-13:30 (incl. lunch) in Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28. Inloop vanaf 9:30.

 

Weergaven: 329

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden